09:08, 28.06.2020Izvor: Nova.rs

Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo SrbijeSrpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana, patrijarh Irinej.

patrijarh-irinej-kosovo-je-neotudivi-deo-srbije

Foto: Mondo / Stefan Stojanović

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati. 

On je za Nova.rs rekao da će SPC i dalje insistirati na stavu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

“Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno”, naveo je Irinej.

Govoreći o značaju Vidovdana i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

“Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena ogromna krv od Vidovdana do danas”, rekao je on, opisujući Kosovo kao “svetu zemlji za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda”.

Irinej je istakao da će u svim hramovima SPC dan biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

“Ceo dan ćemo posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik”, poručio je srpski patrijarh.

Podsetimo, prethodnih dana su intezivirani napori za obnovu dijaloga Beograda i Prištine povodom rešavanja statusa Kosova. 

Tim povodom, Srbiju je u ponedeljak posetio Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, dok je sastanak dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Beloj kući, planiran za 27. jun, otkazan zbog optužbe koju je protiv Tačija pokrenulo Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine.
 


Tagovi: SPCPatrijarh IrinejKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije