Patrijarh Porfirije: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana

“Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi”, ...
Image

“Кao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve.  Кao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika.  Кao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom”, naveo je patrijarh u objavi na Fejsbuku i dodao: 

“Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Кosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Кosovu i Metohiji kod svoje kuće”, poručio je patrijarh Porfirije.

SPC pozvala da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegova crkva na KiM

“Njagovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo da danas u popodnevnim časovima stigne u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili organi vlasti u Prištini i saopštili da mu je zabranjen ulazak u pokrajinu”, saopšteno je iz SPC.

Sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, iz SPC ocenjuju da je ovakva odluka “nerazumna i apsolutno neprihvatljiva”.

“Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Кosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se, na  području na kome imaju punu  kontrolu, poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima”, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Кosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. 

“Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće”, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.