10:46 | 28.06.2022 Izvor: RTS

Patrijarh Porfirije: Na Kosovu i Metohiji smo svoji na svomePatrijah srpski Porfirije poručio je da Srbi "bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nisu ono što jesu", istakavši da su zbog zajedničkog života, "pozvani da budu braća sa Albancima".

patrijarh-porfirije-na-kim-smo-svoji-na-svome

Foto: RTS/printscreen

Patrijarh Porfirije je u manastiru Gračanica služio liturgiju povodom Vidovdana.

"Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovde sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat Božju... Kada dođemo na ovaj dan u Gračanicu, kada dođemo u bilo kom trenutku do Dečana, Pećke patrijašije, kad god smo ovde - vratili smo se sebi, jer ovo je Kosovo i Metohija, mesto našega rođenja, ovde smo ponikli, ovde smo se rodili", rekao je patrijarh.

Istakao je da bez Gračanice, Vidovdana i svih svetinja - nismo ono što jesmo.

"U Gračanici, Dečanima, Prizrenu, Pećkoj patrijašiji - jasno vidimo ko smo, to su naše oči... Vidovdan je naše oko, Sveti knez Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um... Ovde razumemo našu prošlost, poreklo, ali i naš cilj, zašto smo pozvani na ovaj svet", poručio je patrijarh.

Pozvao je na mir i ljubav sa Albancima, sa kojima Srbi vekovima žive zajedno.

"Pozvani smo da budemo braća sa Albancima, jer ovde živimo sa njima. Samo u zajednici možemo biti na putu Božjem, jedni drugima smo potrebni i važno je da to razumemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Ne treba da dozvolimo da nas drugi uče o tome", podvukao je patrijarh Porfirije.

Liturgiji je prisustvovalo oko hiljadu vernika, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Srpske liste itd.

Nakon liturgije u manastiru Gračanica, patrijarh će u 13h na Gazimestanu služiti parastos stradalim srpskim junacima.
Tagovi: GračanicaPatrijarh PorfirijeVidovdan

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije