Patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici: I za Srbe na KiM treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode

Patrijarh Porfirije, sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC), pozvao je u Božićnoj poslanici da se Srbima na Kosovu i Metohiji obezbede univerzalne slobode kakve imaju Albanci i svi drugi ...
Image

„Podsećamo sve nadležne činioce na to da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu. Lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena“, naglasio je patrijarh srpski Porfirije.

Naveo je da od polovine ove godine „u našoj zavetnoj rodnoj zemlji, na Kosovu i u Metohiji, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili, čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država“. 

Takođe je naveo i da su u danima božićne radosti, mira i porodične topline u „našim molitvama i oni među kojima bukti ratni oganj, a najpre jednoverna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije“. 

„Sa tugom gledamo na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri. Posledice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, podsticanog svakodnevno spolja, strašne su, a ratni požar, kao nikada do sada, preti celom svetu“, istakao je patrijarh Porfirije i dodao: „Zbog toga se sa posebno usrdnom molitvom obraćamo Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom“. 

Srpski patrijarh poručuje da „bratoubilački i razorni ratovi, koji i danas širom planete Zemlje seju smrt, pokazuju da pravi mir nije prosto odsustvo oružanog sukoba“, već, kako kaže, plod samopregorne žrtve koju je među ljudima zasejao i zapečatio sam Bog. 

„Draga deco duhovna, Rođenje Hristovo je oduvek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline. Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, koji je predvečni Bog i Dete nas radi rođeno…“, istakao je patrijarh. 

Kaže da to znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, čuvajući granice Zakona, te da Bog ne nameće svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupa od njih ni za jotu. 

„Nijednu ličnost pod nebeskim svodom mi ne izvodimo na svoj, ljudski sud, niti bacamo duhovno kamenje na one koji ne dele našu veru, ali odlučno odbijamo da bilo čiji slobodni, ali pogrešni izbor izjednačimo sa našom slobodom i odgovornošću koja je prati.“. 

Da bi, ukazuje, u duboko ranjenom društvu, deca mogla da se odupru poplavi poziva na nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama, treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću. 

„Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba nego i svih sa kojima delimo životni prostor“, naveo je patrijarh. 

Patrijarh Porfirije je pozvao na klanjanje Hirstu i molitvu da u nama, ali u svima sa kojima delimo prostor i vreme života i u svim narodima sveta zavladaju ljubav, razumevanje i božićna dobra volja i mir koji prevazilazi svaki um. 

“Prazničnom radošću roždestva pokretani, sa naročitom arhipastirskom brigom i odgovornošću poručujemo svim našim saplemenicima, braći i sestrama, pravoslavnim Srbima, gde god živeli, da je majka Crkva uvek uz njih i da ih poziva da budu budni za slušanje i vršenje jevanđelja Hristovog, a kroz to pripravni da blagu vest mira i ljubavi neućutno objavljuju svakom čoveku i celom svetu“, poručio je patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici.

Čestitajući Božić i Novu 2023. godinu, patrijarh je poželeo svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav: „Mir Božji – Hristos se rodi!”
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.