Patrijarh posle razgovora s Vučićem: Sačuvati mir po svaku cenu

"Ja sam ponovio i podvukao ono o čemu i sam predsednik govori da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir, i molio sam lično i predsednika, kao i čitavu Vladu što molim preko ...
Image

Patrijarh je u isto vreme uputio i molbu onima koji, kako je kazao, imaju vlast u Prištini, „ali i velike sile, institucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje neretko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa.“

On ja apelovao i na medije da učine sve da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji.

„Znam u isto vreme da to nimalo nije lako onima koji rade u medijima, jer ponekad, kao i svako ko je zaposlen, moraju da uobiliče u reč ono što bi hteo ili što hoće onaj čija je to imovina“, rekao je Porfirije i ponovio da ljudski život treba da nam bude najveći interes, veći od svakog drugog interesa.

Rekao je da je jučerašnji dan, kada su mu vlasti u Prištini zabranile ulazak na Kosovo, bio tužan ne samo za njega, već i za „mnoge ljude, našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, za naše monahinje i monahe i sveštenstvo koji su s radošću i nestrpljenjem očekivali da poglavar i duhovni otac njihove crkve i njihov dođe u okviru svojih redovnih programa.“

Dodao je kako je želeo da, pre svega, dođe u Pećku patrijaršiju da se zajedno sa njima pomoli Bogu „za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na Kosovu i Metohiji, koji stradaju, ali za sve ljude sveta, za mir sveta, a pre svega, iznad svega za međusobno razumevanje, za suživot, i za mir između Albanaca i Srba.“

„Jer sigurno je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, a vekovima na prostoru Kosova i Metohije žive zajedno Srbi i Albanci“, podsetio je poglavar SPC.

Poručio je i kako je siguran da će, ne čekajući mnogo, biti sa narodom na Kosovu i sa njima se moliti za sve ono što je naveo.

„Samo ću reći da je Pećka patrijaršija za naš narod, Crvku, za svakog poglavara ono što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu i zamislite sada da neko bez ikakvog razloga, sa nekakvim najblaže rečeno komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan ili da ode u Lateran“, istakao je.

Podsetio je da je manastir Pećka patrijaršija imovina SPC, a pritom i kuća poglavara Crkve.

„Ja sam pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima sa ljudima za koje mislim da mogu da pomognu da takva jedna besmislena, apsolutno iracionalna zabrana bude uklonjena, a ponoviću i sada – apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu – biram reči, pa ću upotrebiti najblažu – da utiču na one koji u Prištini donose odluke, pa i odluku o tome da se zabrani patrijarhu da bez ikakvog razloga ode svojoj kući, utiču da se takva odluka promeni“, naveo je patrijarh.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve sastao se danas, po drugi put za manje od 24 sata, sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kako bi razgovarali o situaciji na Kosovu.

N1

Vučić: Cilj Prištine i dela međunarodne zajednice da se Srbi proteraju sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je vlast u Prištini i deo međunarodne zajednice da za cilj imaju proterivanje Srba sa severa Kosova i Metohije, jer je to, kako je naveo, za njih jedini način da se problem Kosova reši.

Vučić je posle razgovora sa patrijarhom Porfirijem, rekao da je poglavara Srpske pravoslavne crkve upoznao sa sveukupnom situacijom na Kosovu, kako iz političkog, tako i iz bezbednosnog ugla.

Ocenio je da jučerašnja zabrana ulaska patrijarhu na Kosovo, „najbolje govori o onima koji su to organizovali, a to je samo delimično Priština režirala.“

„Dovoljno je bilo da pogledate iz saopštenja, jer ceo dan su najavljivali da će to oštro da osude, a onda su to tako oštro osudili da me je bilo sramota da to čitam. Ispalo je da smo mi Srbi krvi što imamo SPC i što je patrijarh želeo da ode u Pećku patrijaršiju“, kazao je Vučić.

Upitao je zbog čega „neko tako histerično insistira na uklanjanju barikada“, a onda je i sam ponudio odgovor: „Zato što je potrebno da Srbi budu proterani sa severa Kosova i Metohije, zato što je to za njih jedini način da reše problem, govorim o Albancima i delu međunarodne zajednice.“

„Oni vam tobož sa pravom govore: ‘Curi vam vreme, pustićemo Kurtija, on će onda da izvrši sve što treba’. Samo da znamo da svi vi želite sukobe, ubijanje Srba, radovaćete se pogibiji srpskoj, jer je za vas važnije da se potvrdi teritorijalni integritet tzv. Kosova nego koliko će srpskih glava da strada“, rekao je Vučić.

Dodao je i kako o teritorijalnom integritetu govore oni koji su „zajedno sa NATO otimali i gazili teritorijalni integritet Srbije“.

Vučić je rekao i da Srbi nisu tek tako postavili barikade, i odlučili da budu napolju po kiši i snegu, već da su pokrenuli proteste zato što ih već deset godina lažu da će se formirati ZSO, zato što im se oduzima pravo glasa, zato što se ljudi hapse…

Vučić je dodao i kako se putevima koji su blokirani barikadama ne kreću Albanci, već samo Srbi sa severa Kosova koji inače, kako je rekao podržavaju takav vid protesta.

Kazao je i da su u toku razgovori sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i sppecijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„Pokušavamo i dajemo sve od sebe da sačuvamo mir, da se izborimo za mir, da dođemo do nekog kompromisnog rešenja“, rekao je Vučić, ali je izrazio bojazan da čak i ako do nekog dogovora dođe, iako u to sumnja, biće nešto novo za 10, 15 dana.

„Jer njihov konačni cilj je izbacivanje Srbije sa Kosova i Metohije za sva vremena, i izbacivanje apsolutno neposlušnog srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije“, rekao je Vučić i Srbima sa Kosova poručio da je država uz njih i da nema predaje.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.