Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Pauer traži formiranje ZSO u Bajdenovo ime, kaže da su uslovi jasni

Šefica USAID-a Samanta Pauer danas je na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem prenela poruke Bajdenove administracije o dijalogu sa Srbijom i nedavnom sporazumu.
Image

Ona je rekla da je imala opsežne razgovore i istakla hitnost formiranja Zajednice i implementacije sporazuma, prenosi Gazeta express:

„Kao predstavnik Bajdenove administracije, došla sam da podcrtam poruku koju je Bajdenova administracija navela o važnosti sprovođenja sporazuma koji će dovesti do normalizacije koja će biti izuzetno važna za Kosovo i Srbiju. Normalizacija će biti korisna za poslovanje“.

Ona je rekla da se nada da će Kosovo i Srbija sa predlozima ići u dijalog uz posredovanje EU:

„Imali smo opsežne razgovore u poslednjih nekoliko sati u vezi sa hitnošću osnivanja Asocijacije, kao i o hitnosti pune primene svih aspekata sporazuma. Nadamo se da će strane sa konkretnim predlozima preći u naredne faze dijaloga”.

„Politički izbori pred nama su veoma teški. U ime SAD i Bajdena, želim još jednom da podvučem hitnost da se krene dalje sa primenom, kao i važnost razgovora u kojima je posredovao Lajčak. Zadovoljna sam što je Lajčak bio ovde – videla sam i jedinstvo između Evrope i SAD” – navela je. 

Pauer je rekla da su poruke o uslovima za Asocijaciju poslate preko specijalnog savetnika Dereka Šolea i američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara.

„Jasno smo stavili do znanja preko Šolea i Eskobara, ukazali smo šta su principi i verujem da se u svakoj Asocijaciji ti uslovi moraju poštovati i iskreno verujemo da će se ova pitanja rešavati konkretno, da će pomoći da se napreduje i da bi mogao da se napravi veliki napredak u narednim danima“.

Gazeta Express


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.