14:06, 07.07.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratuSlučaj PCR testiranja na Covid-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici, prijavljen je inspektoratu zdravstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kosovskog Ministarstva zdravlja.

pcr-testiranje-u-gracanici-prijavljeno-zdravstvenom-inspektorijatu

Phillip FONG (AFP)

Naime, PCR testiranje na Kosovu moguće je samo u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju pri kosovskom Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

RSE saznaje i da ova laboratorija od utorka, 7. jula, više ne uzima uzorke za testiranje.

Kako smo ranije pisali u laboratoriji “Human” u Gračanici moguće je bilo uraditi “komercijalni” test na korona virus. Medicinski tehničar u laboratoriji “Human” Jovica Stević za RSE je izjavio da se uzorci za test uzimaju u Gračanici, a potom šalju u Dom Zdravlja u Nišu.

Međutim, nadležne institucije u Nišu su to demantovale uz tvrdnju da niko iz Gračanice nije tražio, niti su bilo kakvi uzorci iz Gračanice stizali u Niš.

Na Kosovu inače nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja, ili testove polimerne lančane reakcije koji su najtačniji način za određivanje da li je neko pozitivan na korona virus, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, nakon povećanja broja zaraženih korona virusom, kosovski premijer Avdulah Hoti je 5. jula izjavio da kosovska Vlada planira da licencira privatne zdravstvene institucije za testiranje.


Tagovi: GračanicaZdravstvoKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije