Peć: Nasilje nad ženom u domu za stare, privedene tri osobe

(Vest je ažurirana) Na društvenim mrežama i u kosovskim medijima objavljen je večeras snimak na kojem medicinska sestra vrši nasilje nad ženom u privatnom domu za stara lica ...
Image

„Policija je do sada uhapsila tri osobe umešane u ovaj slučaj, jer se na danas objavljenom snimku, osim medicinske sestre koja je napala staricu, nalaze i druge osobe koje nisu reagovale na sprečavanje napada“, rekao je za Klan portparol policije za region Peći, Fadilj Gaši.

Uhapšena lica se terete za različita krivična dela – 'napad', 'pomaganje u izvršenju napada' i 'neovlašćeno snimanje', rekao je Gaši.

On je naveo da je po nalogu tužioca privedenima određeno zadržavanje do 48 sati.

Zet starice je za kosovske medije precizirao da ona boluje od Alcahajmerove bolesti, da joj je jedan od sinova ubijen tokom rata na Kosovu, dok drugi živi u Belgiji. On je naveo da nisu primetili tragove nasilja na njoj, a da su po objavljivanju snimka zatražili njeno premeštanje iz ovog doma u kojem je provela oko godinu dana.  

Iz kosovskog ministarstva zdravlja navode da je inspekcija posetila danas privatnu ustanovu za stara lica, navodeći da su uhapšena lica medicinske sestre, licencirane od strane Komore medicinskih sestara.

„Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, komori, ovoj nezavisnoj ustanovi, biće upućen izveštaj zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja radi preduzimanja mera u skladu sa važećim zakonom, statutom, pravilima i etičkim kodeksom. Ostajemo posvećeni očuvanju dostojanstva svakog pacijenta i građana uopšte kada je njihova briga poverena zdravstvenim radnicima. Svaka zloupotreba ovog poverenja imaće naš beskompromisan odgovor. Verujemo da će to imati i Komore zdravstvenih radnika“ – naveli su. 

Usledile su i reakcije najviših kosovskih zvaničnika. 

„Današnji čin nasilja nad starijom ženom je uzemirujuć, neprihvatljiv i nepodnošljiv, pa ga Kancelarija predsednice najoštrije osuđuje. Nadležni mehanizmi moraju ojačati i nadgledati kriterijume odabira kako bi oni kojima je povereno lečenje dece, žena i starijih prošli kroz stroge filtere za zapošljavanje“ – navela je kosovska predsednica Vjosa Osmani. 

„Nasilno i okrutno ponašanje prema starijoj ženi u Peći nas je sve šokiralo. U ovom trenutku nadležne institucije, policija i tužilaštvo, rade svoj posao, a neki od osumnjičenih su uhapšeni“ – navela je kosovska ministarka pravosuđa, Aljbuljena Hadžiu, koja je navela da građani treba da sarađuju sa institucijama, da istra moraju da se prodube, te da uprava doma takođe mora da odgovara.

„Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gde god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se dešavaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu… Snažno pozivam na privođenje pravdi svih lica umešanih u ovaj nehuman čin“ – naveo je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.