Peć: Obeležena slava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Oko stotinak vernika sabralo se danas na liturgiji povodom obeležavanja praznika Usekovanje glave Svetog Jovana preteče u Peći, slave istoimenog sabornog hrama u ovom gradu.
Image

Vernici iz okolnih sela, ali i raseljeni Pećanci, iskoristili su ovu priliku da se okupe oko svog parohijskog hrama i prisustvuju liturgiji. Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

„Treba da mislimo na dušu svoju. Ono što ubija dušu jeste greh i toga da se plašimo, da ne bi večno umrli i da ne bi večno bili u mukama. Sveti Jovan da nas blagoslavi, da nam podari njegove vere i one istrajnosti u istini i pravdi, da i mi u naše vreme isto ispovedamo Hrista, i da ako treba stradamo za istinu i pravdu, ali da se ne odreknemo Njega i ne napustimo put Njegov, put naših otaca, predaka, svih onih koji su živeli na ovim prostorima, spasili se i nama jesu primer”, rekao je Vladika Teodosije.

Presečen je slavski kolač, a ovogodišnji domaćin Vuksan Gojković, rodom iz Peći, koji trenutno živi u Klini, rekao je da je velika čast biti domaćin slave u Peći.

“Izuzetno je velika čast, posebno meni koji sam živeo ovde do 1999. godine, više se osećam kao Pećanac nego kao da sam iz Kline. Zato mi je bila čast da ove godine budem domaćin, da obeležimo ovaj praznik koji je veliki praznik kod nas u pravoslavlju i samim tim i veliko zadovoljstvo da se obeleži ova velika slava”, rekao je Gojković.

Za narednu godinu domaćin slave u Pećkoj mitropoliji biće predsednik Privremenog organa opštine Peć, Miloš Dimitrijević.

“Velika je čast biti domaćin u Mitropoliji koja okuplja ovaj raseljeni narod. Meni je čast što sam uzeo kolač za sledeću godinu. Očekujem više ljudi jer imam dosta prijatelja, ima dosta Pećanaca koji su raseljeni i očekujem da ćemo svi zajedno sledeće godine proslaviti ovu slavu”, kazao je Dimitrijević

Među prisutnima je bilo je i raseljenih Pećanaca. Jedan od njih je i Dragan Božović predsednik Pećke crkvene opštine, koji je rekao da je dosta toga obnovljeno u prethodnom periodu.

“Ja kao predsednik Pećke crkvene opštine mogu da kažem da smo ovih godina uradili dosta, pogotovo ove zadnje godine. Uz pomoć Eparhije raško-prizrenske, Vladike Teodosija i dobrih ljudi, države Srbije urađeno je dosta”, rekao je Dragan Božović.

Danas u Peći gotovo da nema Srba. Crkva u samom centru grada je mesto na kome se okupljaju. U mitropoliji sa porodicom živi paroh Dragan Radovanović.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004, obnovljenja je 2012. godine.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.