Pesnički susreti „Lazar Vučković“; Stihovima kroz srca, gradove i sela na KiM

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ posvećeni srpskom kosovsko-metohijskom pesniku i novinaru koji je 1966. godine stradao zajedno sa kolegom Blažom Šćepanovićem u Ohridskom jezeru ...
Image

Dvadesetak pesnika sa novinarima Novinsko izdavačke ustanove „Panorama – Jedinstvo“ najpre su položili cveće kraj spomen-biste Lazara Vučkovića, u Gorenjem Selu, a zatim su ispred kuće u kojoj je rođen, svečano otvorili 54. po redu Pesničke susrete.

„Moje je veliko zadovoljstvo što smo danas ovde gde se duh i stvaralaštvo Lazara Vučkovića i najbolje oseća i odakle se vinuo u pesničke i novinarske visine, jer Lazar je bio i novinar našeg lista `Jedinstvo`. Nažalost, otišao je prerano i već 56 godina nije sa nama, ali Lazar živi kroz svoju vanvremensku poeziju koju nam je podario. On je zaista dao značajno delo u svom zemaljskom krugu za savremenu srpsku poeziju, a pojavio se kao pokretački dar koji je izmenio i duh, i estetiku tadašnje srpske poezije na Kosovu i Metohiji“, kazala je direktorka i glavna i odgovorna urednica Novinsko izdavačke ustanove „Panorama – Jedinstvo“, Rada Komazec.

Brat Lazara Vučkovića, Slobodan, prisetio se ranijih Pesničkih susreta.

“Svake godine u ovo vreme, ujesen, pesnici ovde dolaze. Ovde je dolazila Mira Alečković, Desanka Maksimović, dolazilo mnogo čuvenih pesnika, u Sredskoj se to najviše održavalo. Lepo je bilo, bilo je i naroda, dolazili su iz Crne Gore, Slovenije, čak su i iz Rusije dolazili pesnici. Ne znam, mnogo ih je bilo, stotine…“, tvrdi Slobodan Vučković koji sa suprugom i dalje živi u Gorenjem Selu.

Ovogišnja nagrada za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenja“ uručena je pesniku Vidaku Maslovariću.

„Govoriti o postradanju i smrti, a ne pomenuti Kosovo i Metohiju nije moguće, jer ovaj usudni prostor vekovima svedoči imperiornost jednih i bahatost drugih. Kosovo je naša kolevka i naš grob, ono je naša zakletva, naša kletva. Kosovo je naša kuća starostavna, naš jezik, koren naše duhovnosti, a bez toga šta bismo zapravo bili“, kazao je dobitnik nagrade.

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ traju već više od pola veka, a pesnici tvrde da je Vučković bio jedan od najboljih srpskih pisaca tog, ali i ovog vremena.

„To je jedna možda od najorginalnijih poetskih pritoka, ne samo na kosovskom poetskom nebu nego i šire. On je od onih, rođenih pesnika. U njegovim pesamama njegovo Gornje Selo, roditelji, prijatelji, zavičajni cvet, nebo, izvori… to je sve bilo prisutno, oseća se kako vetar njiše grane, oseća se kako ptice cvrkuću, kako žubori potok, ali ono što čini srž ove pozije jeste zato što nosi jedan uverljiv poetski glas i jednu metafizičku stud koja nije prevaziđena na ovom prostoru“, kazao je pesnik Radomir Stojanović.

A pored toga što je bio jedan od najznačajnijih posleratnih pesnika na Kosovu i Metohiji, Lazar Vučković je bio i istaknuti novinar.

„On je bio i sjajan reportažer, pisao je divne reportaže o ovdašnjim ljudima, o malim stvarima i ostavio dubok trag u srpskoj poeziji, ne samo poeziji Kosova i Metohije. Tako da sam ja posebno srećan što otkad pišem nisam propustio nijedan Pesnički susret Lazara Vučkovića“, istakao je pesnik Ranko Đinović.

„Ja sam godinama radio kao novinar u `Jedinstvu`, a Lazar Vučković je započeo karijeru u `Jedinstvu`. Ja nisam imao tu sreću da se sa njim sretnem, ali su mi pričali prijatelji njegovi da je bio odličan, ne samo pesnik, nego veliki prijatelj i veliki drug. On je nosio zavičaj, kosovsku zemlju i kosovsko nebo u srcu i duši i zato je tako postao veliki pesnik“, dodao je Radomir Stojanović.

Svoje stihove, pesnici su kazivali i u Prizrenskoj bogosloviji gde su ljubazno dočekani od strane oca Isidora i profesorka Valentine Pitulić.

„Želim da zablagodarim na tome što ste poželeli da i ove godine nakon par godina pauze kada nismo se mogli ovako susretati, bar ne ovde u Bogosloviji, poželeli da sa nama podelite delić svoje duše i to je posebno važno. Mislim da vama to ne treba govoriti, a više bih to rekao zbog dece, iz razloga što u vreme kada se tehnologija i tehnika i apsolutna pragmatičnost postavlja kao jedina vrednost, vi pokazujete dubinu ljudske duše koja možda na tom nivou tehnika i tehnologija savremena ne vrednuje, ali pokazujete da je čovek mnogo više od bilo kakve praktičnosti, pokazujete njegovu širinu, dubinu, pokazujete one svetove koje nikakva tehnologija i nikakvi tehnički parametri ne mogu da detektuju“, poručio je otac Isidor.

„Hvala vam što ste danas u Prizrenu, jer ovo je sada najjužnija tačka odbrane i važno je da smo ovde zbog ovih naših đaka, zbog ovih Srba koji su ostali i zbog onih koji su otišli, da ne zaborave Prizren, svaki dolazak je za nas jedna nada više“, rekla je profesorka književnosti i srpskog jezika na Univerzitetu u Prištini i Bogosloviji.

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ nastavljaju se i danas, pa će pesnički karavan u 9.20 časova posetiti OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju i družiti se sa đacima iz ove škole. Završna manifestacija će se održati u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici od 12.30 časova.

Gračanica Onlajn


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.