21:45 | 22.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Pesnički susreti u Kosovskoj Mitrovici: Veče protkano poezijomPesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović" održani su večeras u Kosovskoj Mitrovici. U porti hrama Svetog Dimitrija okupili su se pesnici sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Republike Srpske.

pesnicki-susreti

Foto: Radio Kontakt Plus

"Bez života i smrti nema poezije, a poezija jeste ta kojoj uvek treba dodati i ljubav. Reč ljubav treba uvek i svima nama. Znamo takođe da život i smrt ne vrede bez poezije, a ja bih opet dodao ljubav. I neka ova noć bude protkana ljubavlju. Prema svima vama koji ste došli u Kosovsku Mitrovicu" - kazao je vršilac dužnosti Kulturnog centra Dragica Žarković, Milan Mihajlović. 

Aleksandar Despotović rođen je 1933. godine u Kosovskoj Mitrovici, napisao je preko 10 knjiga poezije, pravoslavni pojmovnik, a pisao je i putopisnu prozu.

Bio je i član crkvenog Odbora za izgradnju hrama Svetog Dimitrija, osnivač Književnog kluba Trepča, kao i njegov dugogodišnji predsednik. 

Stihove jedne od njegovih pesama na samom početku susreta recitovali su Jovana Jokić i Đorđe Ilić, dok je Mihajlović kazivao stihove svoje pesme posvećene upravo, kako je rekao, čika Aci. Događaj je pratila i bratanica Aleksandra Despotovića - Smiljana Despotović. 

Veče je počelo i nastupom Crkvenog hora "Branislav Nušić", pod dirigentskom palicom Petra Pere Rakića, kao i guslara Stanka Adžića. 

Stihove su između ostalih kazivali i Živojin Rakočević, Novica Sovrlić, Milica Ilić Jeftimijević, Vidak Maslovarić, Ratko Popović, Radomir Raša Stojanović, Grozdana Lučić Lalić i drugi. 

"Naravno da su ovakvi susreti uvek dragoceni" - kazao je urednik Književne tribine "Francuska 7", Vidak Masloravić, dodajući da su ovakvi događaji dragoceni i za one sa KiM-a i za one koji ne žive na KiM-u. 

"Utisci su izvanredni. Meni tim pre, jer je moja majka rođena u Peći, deka i baka su sahranjeni u Belom Polju kod Peći, moja sestra je tu rođena. Uvek imam jednu dimenziju i tuge i ponosa, pa i potrebe da na ovom prostoru trajem, iako mi je prolaskom pored tog prostora više puta onemogućeno da priđem grobovima i da učinim onu pažnju koju bih inače učinio da živimo u normalnim okolnostima. Dakle, Kosovo je naša velika zakletva i nadam se da ćemo uspeti da je održimo za vjek i vjekova" - kazao je Maslovarić koji je u porti mitrovičkog hrama kazivao stihove o Vidovdanu. 

Govoreći o tome da li je teško pisati o Kosovu i Metohiji, a nemati pristup KiM-u, kazao je: 

"Uvek se setim sentencije Miroslava Antića da se poezija piše upravo u trenucima kada je unutar sopstva najteže. Lično mislim da koliko su god naše kolege pesnici sa ovih prostora u prednosti u odnosu na nas, jer mogu autentično da prenesu ono što jeste emocija sa ovog prostora, toliko smo mi možda iz tog hendikepa, što nismo tu, spremni da poriuzvedemo emociju koja je vezana za ove prostore".

Ratko Popović je kazivao stihove svoje pesme, u kosovskom dijalektu, o braći Simić koji su ubijeni u Slivovu na, kako je opisano u pesmi, kućnom pragu. 

"Veoma kasno sam počeo da pišem u dijalektu i to sve zahvaljujući profesoru doktoru Zoranu Pavloviću koji je insistirao na tome, jer je rekao da toliko lepote, toliko jedinstvenosti ima u bogatstvu kosovskog dijalekta da bi trebalo da se bar jedna pesam napiše u tom duhu. Opisao sam jedan istiniti događaj koji se dogodio u Slivovu. Braća Simić su me toliko inspirisala da sam danima nosio taj težak događaj, taj usud koji su doživeli na svom pragu, obični ljudi, obični domaćini". kazao je. 

Nastoji, dodaje, da piše o "običnom svetu", a da bi "on mogao da razume, da se time predstavi tamo gde je to potrebno". 

"Mislim da je upravo moja zbirka Straori otvorila na neki način vidokruge da bi upravo tom dijalekatskom poezijom trebali i mladi da se bave, da se ne zaborave jezik i čistota koja je tokom vekova trajala i koja nas je održala", dodao je.

Pesnički susreti održani su u okviru sedmodnevnog Mitrovačkog festivala kulture. Detaljnije o festivalu i ostalim događajima čitajte ovde.

Tagovi: KulturaKosovoMitrovica

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije