Peticija pokreta „Kreni – Promeni“ za povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije sa severa

Pokret "Kreni - Promeni" pokrenuo je peticiju koja ima za cilj povlačenje pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije sa severa. U tekstu peticije naveden je i zahtev da se izmeste baze ...
Image

Pokret „Kreni – Promeni“ podsetio je javnost da su Srbi na severu tokom novembra prošle godine napustili prištinske institucije, da je pet baza Kosovske policije izgrađeno na severu i da u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić partoliraju policijski službenici albanske nacionalnosti, iako tako nije predviđeno Briselskim sporazumom.

Naveli su i da se stanovništvo na severu Kosova zbog trenutne bezbednosne situacije oseća nesigurno i ugroženo.

„Potpuno je nepotrebno, a po lokalno stanovništvo zastrašujuće i samo doprinosi podizanju tenzija da specijalne jedinice sa fantomkama i dugim cevima obavljaju poslove redovne policije poput recimo regulisanja saobraćaja“, stoji u saopštenju.

Predstavnici pokreta „Kreni – Promeni“ kazali su da veruju da je “mir interes svih strana na ovom prostoru i da tenzija vodi ka stradanju i prinudnom raseljavanju”.

„Zahtevamo od srpskih, albanskih i međunarodnih predstavnika hitno preduzimanje konkretnih koraka u budućim razgovorima, kako bi se sever Kosova demilitarizovao, a specijalna policijska jedinica povukla. Jedino logično rešenje koje vodi smirivanju tenzija, ali i koje se zasniva na svim do sada potpisanim sporazumima, jeste da na severu Kosova ne računajući KFOR i EULEX budu prisutne samo redovne policijske snage“, poručili su.

Naglasili su da je “zbog bezbednosnih razloga i kako bi se zaštitili ljudi koji žive na severu Kosova”, ovo prva peticija gde spisak lica koja su potpisala neće biti dostavljena, već će se predajom dopisa pozvati zvaničnici da pošalju predstavnike ili se uvidom u „Kreni – Promeni“ sistem lično uvere u broj potpisnika.

Do sada je peticiju potpisalo više od 200 ljudi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.