Petković: Beograd će razmotriti povratak 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na KiM

"Beogard će razmotiriti u skladu sa Rezolucijom 1244 povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor KiM, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i ...
Image

Vanredna konferencija je zakazana nakon informacije o pojačanju prisustva Kosovske policije na severu Kosova, odnosno kako su pojedini mediji prvobitno izvestili – o dolasku specijalnih jedinica Kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice. Objavljen je i video u kojem se vidi da se desetine policajaca pešice kreću kroz Bošnjačku mahalu.   

Za Radio Kontakt Plus je potvrđeno iz Kosovske policije za region Sever da je u pojedine delove Kosovske Mitrovice, odnosno u multietničke delove grada i one u kojima ima građana albanske nacionalnosti došla redovna policija. Oni su, kako su naveli iz KP-a za Kontakt Plus – došli kako bi „podigli osećaj bezbednosti nakon mnogo brojnih žalbi građana o nedostatku bezbednosti posle zadnjih događaja“.

Petković tvrdi da su večeras na sever Kosova došli i pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije. Komentarisao je i tvrdnje o razlogu dolaska policajaca. 

„Prema našim saznanjima, preko 300, do 350 policajaca, što patrolnih policajaca sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i sa oklopnim vozilima su negde oko 20.30 upali na sever KiM i to iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, a onda su se rasporedili i bukvalno okupirali i blokirali ceo grad Kosovsku Mitrovicu da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima koja se nalaze u severnom delu Kosovske Mitrovice – Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala. Naime, kao razlog ili povod za upad policije, albanske policije na sever KiM je navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog onoga što se dešava na severu KiM“ – rekao je Petković.  

On navodi da su na sever Kosova došli policajci iz pet regiona na Kosovu, te tvrdi da je Priština prekršila Briselski sporazum. 

„Jasno je definisano da tamo može da bude samo policija direktorata Sever. Svi to dobro znaju i prave se ludi i dopuštaju Kurtiju da ima opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum“ – naveo je.

Ocenio je i da je kosovski premijer Aljbin Kurti večeras nastavio sa „protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije Severa KiM“.

Govoreći o razmatranju Beograda o „povratku“ do 1.000 srpskih „bezbednosnih snaga“ na prostor Kosova, te porukama srpskog predsednika da se „više nikad neće ponoviti ni Pogrom ni Oluja“, kazao je da mu se čini da „pogotovu oni na zapadu koji treba da urazume Prištinu“ nisu „dovoljno dobro“ shvatili „šta znači ovo što je predsednik Aleksandar Vučić rekao“.

„Ja se nadam da nakon ovoga što se večeras dogodilo sada oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znači ova važna i značajna poruka jer mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dopustiti da naš narod strada, da neko naš narod progoni, ubija i maltretira. Zato neka dobro vode računa oni na Zapadu i oni sa kojima razgovaramo iz zapadnih zemalja pogotovu oni koji su mentori kosovske nezavisnosti da posle ne budu iznenađeni odlukama Beograda, jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, nismo mi ti koji smo prekršili briselski sporazum, nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa već to sve radi Aljbin Kurti kojeg očigledno neko pušta“ – kazao je Petković. 

„Zbog toga, kao što sam rekao, nemojte gospodo sa Zapada da budete iznenađeni odlukama Beograda“ – zaključio je. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.