Petković: Bili smo na korak od ozbiljnih sukoba

"Dvodnevna agonija i veoma ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština apsolutno pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka koji se nalazi na čelu vlasti u ...
Image

„Srbi to najbolje razumeju, kao što to najbolje razume predsednik Aleksandar Vučić koji je sve vreme pozivao i kumio predstavnike Kvinte da reaguju kako bi se zaustavilo zlo koje je hteo da prouzrokuje Aljbin Kurti“ – dodao je Petković.

On je zajedno sa predsednikom Srpske liste i ministrom za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Goranom Rakićem, održao vanrednu konferenciju za medije, a nakon što su barikade na severu KiM-a i uklonjene. 

„Da li razumete da smo mi sinoć bukvalno bili na korak do ozbiljnih sukoba?“ – kazao je. 

Otkrio je javnosti i da je plan specijalnih jedinica Kosovske policije bio da tokom noći „upadnu“ na sever Kosova. 

„Ako preko sto pripadnika Rosu do zuba naoružanih sa desetinama i desetinama oklopnih vozila, sa vozilima i vodenim topovima i opremom za razbijanje demonstracija, ako bi takva formacija upala na sever KiM – a njihov plan je bio da tokom noći upadnu i da krenu tako da se obračunavaju sa srpkim narodom koji je branio pravo na slobodu kretanja, opstanak i ostanak i svoje kućne pragove“ – naveo je Petković. 

Dodaje i da je kosovski premijer, Aljbin Kurti, „lagao i iznosio neistine svakog dana“, optužujući Beograd, naveo je, kako je želeo sukobe, upad na prostora KiM, kako bi destabilizovao prostor Zapadnog Balkana.  

„To su apsolutno bile laži“ – dodao je, upitavši: „Koji bi naš interes to bio da radimo?“

Kaže i da je srpski predsednik „50 puta u svom obraćanjau rekao i pomenuo reč mir“.

„Pa da mi želimo sukobe da li bi se onda naši ljudi povlačili, da li bi došlo do povlačenja barikada? Nisu barikade same sebi cilj, nego je to jedini način bio da naš narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svakog dana“ – rekao je, dodajući da je „kap u prepunoj čaši odluka Kurtija koja podrazumeva gaženje sporazuma o slobodi kretanja i svih drugih sporazuma“.

Ocenio je i da je američki ambasador u Prištini „dobro primetio“ da u odlukama kosovske vlade „postoji mnogo nerazumevanja“.

„A naravno da budem mnogo konkretniji – tu postoji direktno kršenje sporazuma. Jer nigde ne stoji da Srbi koji žive naprostoru KiM moraju da se odreknu srpskih ličnih karata i KM tablica“, dodao je. 

Podcrtava da je odlaganje primene odluka kosovske vlade bila dovoljna da se „uklone barikade i vratimo miru i normalizaciji“.

„Nama mir treba, mi na miru insistiramo“ – zaključio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.