Petković: Da li za EU sporazumi važe u celini ili samo u delu koji odgovara prištinskim stavovima?

“Današnje saopštenje portparola Evropske komisije kojim se poziva Priština da produži rok za preregistraciju vozila sa КM tablicama, pokazalo je da predstavnici EU ili ne ...
Image

“Naime, pošto se portparol Evropske komisije u svom današnjem saopštenju poziva na sporazum iz 2016, podsetiću ga da je reč o ‘Dogovoru u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine – Brisel 14. septembar 2016. Godine’ u kom se u tački 4. predviđa produžetak roka za preregistraciju vozila, ali i podsetiću ga i na ono što nije rekao, a to je da se na samom početku te iste tačke pominje upotreba statusno neutralnih КS tablica. Takođe, podsetiću portparola i na tačku 8. istog dokumenta, koju isto nije pomenuo, a u kojoj se kaže da se preregistracija neće primenjivati za ona vozila za koja važi režim stikera”, obrazložio je Petković.

Petković dodaje da je “svima je i te kako dobro poznato da je na osnovu Zaključaka iz Brisela od 30. septembra 2021. godine o upotrebi režima stikera, Priština nalepnice primenjivala i za vozila sa КM tablicama”. 

Time je Priština, kako kaže, i praktično i formalno priznala da se na te tablice ne može odnositi proces preregistracije. 

“Dakle, u skladu sa navedenim odredbama, КM tablice su legalne i legitimne tablice za prostor Кosova i Metohije koje se u skladu sa Zaključcima od 30. septembra 2021. prekrivaju stikerima kao i svake druge tablice Republike Srbije koje ulaze na prostor pokrajine”, naveo je Petković i dodao: “Samim tim, kao legalne i legitimne registarske oznake, ne postoji ni obaveza ni potreba da se КM tablice zamene ili preregistruju na tzv. RКS tablice, posebno u situaciji kada je Priština protivpravno 2020. godine ukinula statusno neutralne КS tablice”.

S druge strane, postavlja pitanje – da li za EU sporazumi važe u celini ili samo u delu koji odgovara prištinskim stavovima. 

“Beograd će uvek i na svakom mestu insistirati da se sporazumi postignuti u Briselu poštuju u celini i potpunosti, ne selektivno ili parcijalno kao što to čini Priština koja skoro deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština”, stoji u saopštenju.

Podsetimo, Evropska unija apelovala je na Prištinu da omogući dovoljno vremena za primenu pravila po kojem bi Srbi na severu Kosova trebalo da preregistruju automobile sa oznakama koje izdaje MUP Srbije na „RKS“ tablice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.