Petković: Današnja presuda slika i prilika pravosuđa u Prištini

“Drakonska kazna od osam meseci zatvora koju je prištinsko pravosuđe danas izreklo čestitom mladiću Nikoli Nedeljkoviću, primer je žestoke mržnje prema svemu srpskom i opsesivne želje ...
Image

Petar Petković navodi da je Nikola osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza, a na osnovu, kako kaže, iskaza lažnih svedoka, samo zato što je želeo da obeleži Vidovdan i ponese srpsku trobojku. 

“Iako je Priština pokušavala da natera Nikolu da prizna navodnu krivicu u zamenu za blažu kaznu, Nikola ni u jednom trenutku nije poklekao, jer se držao jedino ispravnog stava da to što se slikao sa svojom srpskom zastavom nikada ne može biti krivično delo, već naprotiv, pitanje je ponosa i rodoljublja”, dodaje Petković.

Prema njegovim rečima, Nikoli je namerno izrečena kazna od osam meseci zatvora, da bi ga Priština držala u zatvoru sve do početka naredne godine, iako je, dodaje Petković, reč o potpuno nevinom mladiću. 

“Ova današnja skandalozna presuda slika je i prilika pravosuđa u Prištini, čija je jedina funkcija pritisak i iživljavanje nad Srbima”, navodi Petković.

Petković kaže da je o današnjoj presudi obavestio i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka “zahtevajući da se Prištini pošalje jasna poruka da je ovakvo pravno iživljavanje nad jednim mladićem, studentom, humanitarcem nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu”.

“Njegova porodica – dve sestre, otac i majka snažno su potreseni ovakvom presudom, u šta sam se uverio i kroz razgovorom sa njima odmah nakon izricanja presude”, naveo je Petković i poručio da će Кancelarija za КiM nastaviti da pruža punu pravnu podršku kako Nikoli, tako i njegovoj porodici u svakom pogledu i da „neće stati dok se Nikola ne vrati bezbedno u njihov zagrljaj“.

Podsetimo, Nikola Nedeljković, mladić iz Beograda koji je uhapšen na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana 28. juna ove godine, osuđen je danas u Prištini na kaznu zatvora od osam meseci „za izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.