Petković: Dobili smo snažne garancije od SAD i EU, Vučić zamolio Srbe da se povuku sa barikada

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je "da smo dobili nikada do sada jače garancije od strane SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba" i preneo da je predsednik Aleksandar Vučić ...
Image

Vučić je zamolio Srbe sa severa Kosova da se povuku sa barakada

Nakon ovih zvaničnih izjava i garancija, predsednik Vučić je vodio ozbiljan i težak sastanak sa predstavnicima Srba sa severa Kosova kojima je predočio ove dokumente i izjave, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

„Zamolio je naše Srbe da se povuku sa barakada. Oni su rekli da samo njemu veruju, a ne Aljbinu Kurtiju i zamolili su da se vrate na sever Kosova, da predoče narodu ove garancije“, rekao je Petković.

Ispunjen i treći zahtev Srba – garancije KFOR-a 

Treći zahtev Srba sa KiM uključuje garancije KFOR-a koje je ta misija izdala kroz zvaničnu izjavu u kojoj se jasno kaže da KBS ne mogu na sever Kosova bez prethodne saglasnosti komandanta KFOR-a s jedne strane, ali i četiri gradonačelnika sa severa, rekao je Petković. 

Petković je ukazao na neophodnost poštovanja svih dogovora iz Briselskog sporazuma.

U narednom periodu borićemo se za ulazak Srba u prištinske institucije i Zajednicu srpskih opština, rekao je Petković. 

Ispunjen drugi zahtev – garancije da ne postoje liste za hapšenje Srba koji su na barikadama

Petković je rekao da u ovim nemogućim uslovima, kada smo bili na ivici sukoba, dobijamo najjače garancije EU i SAD koje smo do sada imali.

„Predsednik Vučić se borio za svaku zapetu da bi se došlo do dogovora, da sačuvamo živote… Juče je bio u Raški, razgovori su trajali duboko u ponoć, čuo se sa Lajčakom i Eskobarom“, rekao je Petković.

Dodao je da Srbi ne žele da trpe zulum Aljbina Kurtija.

„Dobili smo zvaničnu objedinjenu izjavu da se ispunjava drugi zahtev, gde je najvažniji deo da ne postoje spiskovi za hapšenje ili gonjenje Srba zbog učešća u mirnim barikadama“, rekao je Petković.

To je velika pobeda srpskog naroda na KiM i Vučića koji je stao uz svoj narod kada je bilo najteže, istakao je Petković.

Petković: Nikada do sada jače garancije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da smo dobili nikada do sada jače garancije od strane SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba kao njihovom uslovu da se povuku sa barikada.

„Svakako su najbolje vesti to što smo mogli i da čujemo da je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor. To je velika pobeda, pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer to pokazuje da Dejan Pantić nije kriv za to što je bio optužen, za nekakav terorizam. To je bio izraz političkog obračuna Aljbina Kurtija sa Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković.

Pantić će večeras biti sa svojom porodicom, potvrđeno je u Kforu i Euleksu, istakao je Petković.

Takođe, dodao je, na prostor centralne Srbije stigao je i Nikola Nedeljković, koga su sačekali njigovi roditelji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju obratio se u zgrade Vlade Srbije povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da smo dobili nikada do sada jače garencije od strane SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba i preneo da je predsednik Aleksandar Vučić zamolio Srbe da se povuku sa barikada.

Prethodno su se u Beogradu sastali predstavnici Srba sa Kosova i Metohije i predsednik Vučić.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države poručili su u zajedničkoj izjavi pres službe EU i Stejt departmenta, da su zabrinuti zbog napete situacije na severu Kosova i pozivaju sve na maksimalnu uzdržanost.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.