Petković: Beograd i Priština dogovorili tekst deklaracije o nestalima

U okviru razgovora na nivou tehničkih pregovarača Beograda i Prištine usaglašen je tekst deklaracije o nestalima - saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dr Petar ...
Image

„Utvrdili smo tekst deklaracije o nestalim osobama, koji će zvanično biti usvojen tokom sastanka na visokom nivou“ – rekao je Petković, navodeći da je Beograd posebno vodio računa o „svim terminima“ i da nije prihvaćen „termin koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o prisilnom nestanku“.

„Danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora, razgovarali o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, tačnije šta je to što Upravljački tim treba da uradi, a u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Jasno je utvrđeno da prvi korak u formiranju ZSO jeste predstavljanje nacrta Statuta koji je izradio Upravljački tim i to u okviru dijaloga na visokom nivou“ – dodao je. 

Deo razgovora, naveo je – ticao se i energetike, gde je dogovoreno „da se nastave razgovori sa KEDS-om“ kako bi se utvrdilo sve u vezi sa „distributivnim uslugama“. 

Kada su u pitanju registarske tablice, Petković navodi – da je „posebno istakao kršenje svih sporazuma“ od strane Prištine:

„Izašli smo sa konstruktivnim predlozima. Priština je to za sada odbila, ali u svakom slučaju je najvažnije da insistiramo na miru, da gledamo kako da razgovaramo i rešavamo probleme na miran način, jer svako zaustavljanje naših ljudi, vozila, saniteta, nije način gde treba da ostvarite normalizaciju odnosa“. 

Dodao je i da su razgovori bili „dugi i teški“, ali i da je važno da se razgovara, jer je to način da se „sačuva“ mir i „zaštite Srbi na KiM. 

„M imoramo ovde u Briselu da vodimo računa kako da oni ostanu bezbedni, jer vidite, svi smo svedoci svakodnevnih napada. I o tome smo otvoreno govorili ovde, i o svim incidentima, napadima i svemu onome što Priština kroz svoje jednostrane poteze čini kada je reč o KiM“.

Pročitajte još:

Bisljimi: Moguć sastanak na visokom nivou 22. aprila 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.