Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da ni 19 godina od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim ...
Image

Petković je naveo da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je “bilo planirano da srpski narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja”. 

“Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja, jer naši sunarodnici su ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo. Nažalost, ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala, zato što bolest šovinizma i mržnje prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini”, rekao je Petković. 

Prema njegovim rečima, političari u Prištini se i danas “nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe”, i to se, ukazuje, gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to, kako ocenjuje, prepoznaje i u “paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština” koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i Metohiji. 

“To što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi. A reč je o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice u čijem prisustvu su horde albanskih ekstremista etnički očistili mnoga srpska mesta, pobili nevine ljude, spalili crkve i manastire. Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa”, kazao je direktor Kancelarije za KiM. 

U svim strateškim promišljanjima budućnosti, poručuje Petković, Kosovo i Metohija “ostaće naše centralno državno i nacionalno pitanje, a bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biće najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.