Petković: Glavni Кurtijev cilj – stvaranje monoetničkog KiM u kome nema Srba

“Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Кosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju ...
Image

Prema Petkovićevim rečima, na ovaj način Кurti pokušava da stvori “čistu monoetničku albansku opštinu na severu Кosova” i upravo je to, dodaje, “ogledalo navodne demokratije i takozvane vladavine prava Aljbina Кurtija da čistu srpsku opštinu, mimo propisa, pravila i sporazuma, preuzmu i vode Albanci”.

“Na delu je još jedno kršenje svih postingutih sporazuma, uključujući i unutrašnje propise Prištine koji ne važe kada Srbima treba uzeti i najmanja preostala prava i sasvim ih pravno i administrativno obespraviti, zarad glavnog Кurtijevog cilja – stvaranja monoetničkog Кosova i Metohije u kome nema Srba”, smatra Petković. 

Današnje polaganje zakletve novih odbornika u SO Severna Mitrovica, Petković vidi kao brutalno kršenje prava Srba i to je, prema njegovim rečima, pokazatelj da su borba i demokratski i miran otpor srpskog naroda ispravniji i opravdaniji nego ikad, jer je, pojašnjava dalje, Srbima na КiM jedino to i preostalo “pred talasom necivilizacijskog, i nedemokratskog postupanja, fizičkog i pravnog nasilja”.  

Odustajanje Prištine od održavanja izbora na severu Кosova 18. decembra, nije nikakav ustupak Prištine, „ni pokušaj smirivanja tenzija“, kaže Petković, već je, prema njegovoj oceni, posredi podmukli plan i farsa Aljbina Кurtija “koji je unapred smislio kako da pravnim nasiljem preotme srpske opštine i bez izbora i pošalje svoje policajce na sever”. 

“Ovo jasno pokazuje da je glavni cilj Prištine i Aljbina Кurtija da na severu ne bude ni jednog jedinog Srbina i da etnički pokuša da potpuno očisti srpske opštine”, zaključuje Petković.

Podsetimo, danas su novi odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica položili zakletve, od kojih jedan iz srpske zajednice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.