Petković: Hvala sudiji Marinković što istrajava u borbi za istinu o Račku

Izjavio direktor Kancelarije za KiM
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa nekadašnjim istražnim sudijom Danicom Marinković, koja je 15. januara 1999. godine sprovela uviđaj u vezi sa događajima u Račku i, kako se ističe u saopštenju „uprkos brojnim pritiscima, hrabro čitavom svetu iznela istinu zasnovanu na naučnoj ekspertizi i prikupljenim dokazima“.

Petković je zahvalio sudiji Marinković što nepokolebljivo istrajava u borbi za istinu, pravdu i slobodu i konstatovao da je njena profesionalna i metodična istraga doprinela da se utvrde nepobitne činjenice o događajima u Račku i njeni dokazi će ostati baština i narednim generacijama, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

„Činjenice koje je za istoriju sačuvala Danica Marinković ruše svaki pokušaj fabrikovanja događaja u Račku koji su poslužili kao nesuvislo opravdanje i povod za protivpravnu agresiju dela međunarodne zajednice na SR Jugoslaviju“, navodi se u saopštenju.

Hrabrost i profesionalizam sudije Marinković, prema rečima Petkovića, uče nas da se istina mora braniti čvrsto, nepokolebljivo i argumentovano, jer, kako se dodaje, „Srbija je i danas često žrtva propagandnog delovanja i specijalnog rata koji se protiv nje vodi, a na koji je moguće odgovoriti samo istinom i nikako drugačije“.

„Nikad nije kasno boriti se za istinu. Najveća mi je satisfakcija što smo moje kolege i ja prikupili dokaze i utvrdili istinu koju nam niko ne može oduzeti“, zaključila je sudija Marinković.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 25 godina kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, radi se o „masakru civila“, za srpsku stranu, u pitanju je „oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje.

Kosovski zvaničnici odali su danas počast stradalima u Račku. Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i bivši ambasador OEBS-a, Vilijam Voker, koji je posle sukoba optužio Srbiju za, kako je tvrdio, masakr nedužnih civila. To je bio povod zvanični povod za bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO-a.

Godišnjica od događaja u selu Račak: Predstavnici kosovskih institucija odali poštu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.