Petković i Srpska lista dočekali Vaskrs u Visokim Dečanima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sa predstavnicima Srpske liste prisustvovao je ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani koju je služio iguman Sava ...
Image

„Ovde pod svodovima Visokih Dečana koji su pod patronatom Svetog kralja Stefana Dečanskog čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz radosni poklič “Hristos Vaskrse”! Od prvog igumana Dečana pa do sadašnjeg oca Save prošlo je sedam vekova i toliko ovaj prelepi manastir sa srpskim narodom ovde dočekuje Vaskrs“ – naveo je Petković.

Dodaje da srpski narod na KiM i Srpska pravoslavna crkva dočekuju Vaskrs uz brojne izazove. 

„To su izazovi i za državu Srbiju, ali nadamo se da ćemo sačuvati mir i da ćemo uspeti da ostvarimo normalizaciju odnosa koja je preko potrebna i Srbima i Albancima. Odavde želim da poručim da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svoj na svome i da će, kao što je sedam vekova proslavljao Vaskrs ovde u Visokim Dečanima, tako i u godinama i vekovima koji su pred nama proslavljati ovaj najradosniji praznik“ – istakao je Petković.

On je posebno podvukao podršku i pomoć države Srbije srpskom narodu na KiM, podsećajući na najnoviji paket meza za podršku Srbima na KiM. Istakao je i važnost očuvanja Visokih Dečana.

„Važno je napomenuti da je i dalje ovaj naš biser svetske kulturne baštine najugroženiji manastir u Evropi i da Priština i dalje odbija da vrati 24 hektara zemlje manastiru, iako su njihove najviše pravne instance donele odluku pre sedam godina o tome“, dodao je, podsećajući da se hramovi Srpske pravoslavne crkve i dalje skrnave na Kosovu, kao i srpska groblja.

„Uprkos svemu, mi ćemo čuvati naš narod na Kosovu i Metohiji kao što je to više puta ponovio predsednik Vučić i brinućemo se da sačuvamo mir i osiguramo bezbednost za naš narod na ovim prostorima“ – zaključio je Petković.

„U danima neizvesnosti i napetosti za srpski narod na ovim prostorima, svim pravoslavnim vernicima koji proslavljaju Vaskrs, želim pre svega mir i blagostanje! Neka Vaskrs donese svako dobro, svima koji slave jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika“ – naveo je predsednik Srpske liste Goran Rakić. 

Petković će, kako je najavljeno, na Vaskršnje jutro prisustvovati proslavi Vaskrsa u manastiru Draganac. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.