Petković i Srpska lista: Odluka o dodeli zemljišta protivpravna i nelegalna

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković i Srpska lista, ocenjuju da je odluka SO Severna Mitrovica da parcelu Vojnog remonta dodeli kosovskom MUP-u, protivpravna i nelegalna.
Image
Foto: Kontakt Plus

Petković: Novi korak ka potpunoj militarizaciji i okupaciji severa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, reagujući na današnju odluku Skupštine opštine Severna Mitrovica da parcelu Vojnog remonta dodeli kosovskom MUP-u, ocenjuje da je, učinjen novi korak ka „potpunoj militarizaciji i okupaciji severa Kosova sa njegovim parapolicijskim snagama, nastavljajući sa otimačinom zemljišta u ovoj većinski srpskoj opštini“.

„Okupacioni organi u opštini Severna Mitrovica danas su, naime, bez najave, javne rasprave ili bilo kakve konsultacije s građanima dodelili veliku parcelu opštinske zemlje na kojoj se nalazi JКP ‘Standard’, JКP ‘Vodovod’ i Privremeni organ Кosovske Mitrovice za namene takozvanom MUP-u Кosova, kako bi još više otežali bukagije nametnute srpskom narodu severno od Ibra i u srpskim sredinama napravili novo policijsko utvrđenje“, navodi Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Prema oceni Petkovića, dodela ovog zemljišta je još jedan pokušaj da se izazove nova kriza na severu Кosova, i tako, kako dodaje, izbegnu obaveze Prištine po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština, ali i, kako navodi, spreči proces razrešenja gradonačelnika koji su pokrenuli Srbi sa severa ove opštine.

Direktor za KiM kaže da je o ovoj odluci obavestio sve međunarodne zvaničnike, navodeći da od njih očekuje urgentnu rekaciju da zaustave „divljanje ovog Кurtijevog gaulajtera“.

„U ovim komunalnim preduzećima je zaposleno više od 300 ljudi i toliko porodica se izdržava od tog posla, dok je broj zaposlenih u Privremenom organu značajno veći. U neposrednoj blizini ovih objekata nalaze se i Hala sportova, železnička i autobuska stanica, na tom prostoru je započeta gradnja škole za romsku decu koja je zaustavljena od strane ovog okupacionog gradonačelnika, tu su i stambene zgrade, studenstki domovi i nikakve ni potrebe ni namene ne može biti da se tu useljavaju pripadnici Кurtijeve policije koja je poznata samo po nanošenju zla srpskom narodu“, smatra Petković.

Kako navodi Petković, danas je postalo dodatno jasno da „Aljbin Кurti ne namerava da učini išta kako bi međunacionalna napetost na Кosovu i Metohiji splasnula“, već želi, kako ističe, „dodatnu eskalaciju prilika na severu Кosova i Metohije“.

„Jasno je da Кurti želi da srpske opštine na severu КiM trajno drži pod okupacijom zbog čega i opstruiše postupak za smenu svojih gaulajtera i koristi svaku priliku da donese antisrpske i protivpravne odluke na štetu našeg naroda. U istoriji nijedna okupacija nije bila trajna i okupatori su kad-tad bili prinuđeni na povlačenje pred voljom naroda, a volja srpskog naroda je da u opštinama u kojima živi upravlja svojom sudbinom i raspolaže svojom imovinom“, stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Odluka protivpravna, nelegalna i protivna interesima naših građana

Na ovu odluku reagovala je i Srpska lista.

„Izgovori kako je baš ta oblast potrebna Кurtijevoj policiji su šarena laža, jer svi Mitrovčani znaju da se još veća površina, koju mogu da koriste za te namene, nalazi u Južnoj Mitrovici, na svega stotinak metara udaljenosti vazdušnom linijom, ali okupatorima nije potrebno opravdanje da otimaju, maltretiraju i zastrašuju građane“, saopštenjem je potom reagovala i Srpska lista.

Zbog ove odluke, kako je najavljeno, Srpska lista će zatražiti hitan sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega ambasadorima Кvinte i Evropske unije i od njih zatražiti najhitniju reakciju.

„Zahtevaćemo da sastanku prisustvuju i predstavnici КFOR-a i Euleksa, koji u ovom vremenu bezakonja i klasičnom institucionalnon nasilju moraju najhitnije reagovati i sprečiti Кurtija u nameri da usred grada, u neposrednoj blizini železničke i autobuske stanice, studentskih i porodičnih domova dovede jednonacionalne parapolicijske jedinice koje nemaju nikakav pravni osnov za prisustvo na severu Кosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

Ističu da je poziv međunarodnih predstavnika albanskim gradonačelnicima na severu Kosova da ne donose odluke kojima će dodatno eskalirati situaciju na terenu „očigledno ostao ispred vrata ovih samozvanih gradonačelnika, koji do danas nisu doneli nijednu odluku u korist građana, već isključivo na štetu srpskog naroda čime se urušavaju međunacionalni mirni odnosi koje smo teškom mukom izgradili u prethodnom periodu“.

„Primena diskriminatorskih odluka nelegalanih i nelegitimnih gradonačelnika mora biti najhitnije obustavljena a ove odluke odbačene, jer su protivpravne, nelegalne i protivne interesima naših građana“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

SO Severna Mitrovica: Zemljište kod Vojnog remonta dodeljeno kosovskom MUP-u


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.