Petković i Srpska lista: Priština objavila novu listu za progon

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštili su da je Priština objavila najnoviji "spisak za hapšenje najviđenijih Srba sa Kosova, a na kom se ujedno ...
Image

Spisak sa nazivima „srpskih kriminalnih organizacija i njihovih rukovodilaca“, na svom Fejsbuk profilu objavio je poslanik Samoopredeljenja, Armend Muja.

Na spisku se našla Civilna zaštita, za koju Muja tvrdi da su je formirali Goran Rakić, Igor Simić, Slavko Simić, Miloš Perović, Nenad Đurić i Stevan Pavićević.

„Severna Brigada, formirana od strane Andrije Vučića (brat predsednika Aleksandra Vučića), Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i Radula Stevića. Krajnje desničarske organizacije vezane za Rusiju, SPC i Akademiju nauka Srbije – Narodna patrola Damnjan Kežević, Danilo Vučić (sin predsednika Srbije) i Aleksandar Filipović. Poznato je da ovu igru igraju predsednik Srbije Vučić, njegov brat Andrej, sin Danilo, šef BIA Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić“, napisao je Muja.

Dodaje da „Severna brigada i Civilna zaštita treba da budu proglašene terorističkim organizacijama”, a izlistao je i “glavne operativce koji stoje iza barikada”: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Radule Stević, Aleksandar Filipović, Nenad Đurić, Stevan Pavičević, Aleksandar Jevremović, Marjan Radojević, Miloš Milovanović, Vladimir Radivojević (Mami), Marko Vukašinović, Lazar Radenković, Milorad Jevtić, Nemanja Jevremović, Srđan Vulović, Dejan Vulović, Vladica Jovanović, Dragan Radulović, Ivan Aksenijević, Miloš Vlašković, Slobodan Vučinić, Zoran Stevanović, Milan Kompirović, Radovan Radić, Ivo Vučinić, Zvezdan Milojević i Goran Živković“, napisao je Muja.

Petković: Zastrašujuće crtanje mete na čelo bratu i sinu predsednika Srbije

„Najnoviji spisak za hapšenje najviđenijih Srba na kom se nalaze i najbliži članovi porodice Vučić, a koji je po direktnom Кurtijevom nalogu objavio poslanik Samoopredeljenja Armend Muja zastrašujuće je crtanje mete na čelo bratu i sinu predsednika Srbije. Кurti samo još maloletnog sina predsednika Vučića Vukana nije proglasio kriminalcem i stavio ga na svoju listu za odstrel“, navodi se u reakciji direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića. 

Dodaje da je ovo još jedan dokaz da „postoje liste za progon Srba koje se prave u Prištini“. 

„Očigledno je da Кurti jedino zna za hapšenja i ubistva Srba kao svoje metode delovanja. Ovo je direktno ugrožavanje bezbednosti, kako porodice Vučić, predsednikovog brata i sina, tako i našeg naroda u pokrajini, jer im se ovakvim spiskovima direktno stavlja meta na čelo“, ukazuje Petković. 

Da li su oni zapravo te žrtve o kojima je pre neki dan govorio Кurti  i hoće li, kao što neće, reagovati neko iz međunarodne zajednice, upitao je direktor Kancelarije za KiM. 

„Jasno je zbog čega se dan nakon veličanstvenog skupa srpskog naroda u Rudaru objavljuju ovakvi spiskovi i liste za progon. Na ovaj način vidi se višestruka nervoza Vlade u Prištini zbog nemogućnosti da se drugačije suprotstavi srpskom jedinstvu i mirnom, demokratskom, nenasilnom otporu na barikadama, a skup je podržao i sam predsednik“, naveo je Petković. 

Podseća da Beograd sve vreme upozorava da postoje „Кurtijeve liste nepodobnih Srba“, iako njegovi pojedini funkcioneri, kako kaže, to pokušavaju nevešto da demantuju. 

„Neka se ne igraju srpskim glavama, jer će za svaku Кurti biti direktno odgovoran“, upozorio je Petković.

Srpska lista: Međunarodna zajednica da hitno i javno osudi „ovakav progon Srba“

„Mržnja Aljbina Кurtija prema svemu srpskom ide dotle da se javno objavljuje nova lista za progon Srba, na kojoj su čak i brat i sin predsednika Aleksandra Vučića, koji nemaju nikakve veze sa demokratskim, mirnim protestima srpskog naroda na barikadama“, navela je Srpska lista. 

Sastavljanjem i javnim objavljivanjem „listi za progon predstavlja javni linč i crtanje mete na čelo Danilu i Andreju Vučiću, rukovodstvu najjače partije Srba na Кosovu i Metohiji i viđenijim Srbima sa Кosova i Metohije, čime se najdirektnije ugrožavaju njihovi životi“, dodaje se u saopštenju.

Bez obzira na, navodi Srpska lista, „uporno ponavljanje lažnih izjava i prikrivanja stvarnih ciljeva Aljbina Кurtija, da protera Srbe sa Кosova i Metohije, svakoga dana se otkrivaju detalji tog plana“. 

„Кriminalizacija Srpske liste i njenog rukovodstva bez ikakvog dokaza nije bila dovoljna Кurtiju, već se otišlo korak dalje pa su i sin predsednika Vučića Danilo i njegov brat Andrej postali meta Кurtijevog režima.“ 

Iz Sprske liste pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno i javno osudi „ovakav progon Srba“. 

„Ovakve izjave najdirektnije opravdavaju postojanje barikada i mirnog otpora srpskog naroda koji ne pristaje na omču oko vrata koju mu je namenio Кurti“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.