10:44, 27.02.2021Izvor: RTS

Petković: Isplata pomoći Srbima na KiM verovatno u majuDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da će novčana pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji najverovatnije biti isplaćena u maju. Jedna petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra u zavisnosti da li neko u porodici radi ili ne, poručio je Petković.

petkovic-isplata-pomoci-srbima-na-kim-verovatno-u-maju

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Petar Petković je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, naveo da je juče održan odličan sastanak predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarali smo o konkretnim planovima, programima, projektima. Sa jedne strane, razgovarali smo i o političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije. Još jednom je naglašen značaj ubedljive pobede Srpske liste na izborima", rekao je Petković.

Srpski predsednik je nakon sastanka najavio da će Beograd finansijski pomoći svim Srbima koji žive na KiM, a Petković kaže da je to veoma važno, jer "kada se borite za Kosovo i Metohiju, borite se konkretnim programima i za konkretne ljude koji žive na KiM".

"Ovo je konkretna borba za vitalne srpske interese. Sa predsednikom Vučićem je dogovorena potpuna rekonstrukcija Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja nove zgrade bolnice u Gračanici, u potpunosti će se napraviti novi regionalni put Jarinje-Kosovska Mitrovica u dužini od 54 kilometra sa svom putnom opremom", naveo je Petković.

Pored toga, kako kaže, dogovorena je i izgradnja novih vrtića, centra Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici od sedam miliona evra, kao i mnogo drugih projekata.

"Dodatno novca ćemo uložiti u stvaranje malih i srednjih preduzeća. Sa Ministarstvom poljoprivrede dogovorili smo dodatna sredstva za subvencionisanje traktora i svega onoga što je neophodno, jer 80 odsto našeg stanovništva na KiM živi u selima", nagalasio je Petković.

"Petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra"

Istakao je da je najveća pomoć u delu koji se odnosi na pomoć građanima.

"Dogovorili smo da svaki nezaposlen Srbin na KiM dobije 200 evra pomoći, dok će svako dete i svaki drugi naš čovek na prostoru Kosova i Metohije dobiti 100 evra. To znači da jedna, na primer, petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra u zavisnosti da li neko u porodici radi ili ne radi", rekao je Petković.

Na pitanje kada će ta pomoć biti isplaćena, Petković kaže verovatno u maju.

"Još ćemo videti, moramo da napravimo sada tačno planove i da odredimo. Procenjuje se da ima negde oko 13.000 nezaposlenih. Postoje ljude koji su nezaposleni, a nisu se prijavili na birou. Predstoji taj deo koji se odnosi na pripremu svega onoga da bi došlo do isplate", dodao je on.

Naglasio je da je ta pomoć Srbima na KiM dodatak svemu onome što su kroz pakete pomoći dobili građani i privreda Srbije u vreme korone.

"Da neko ucenjuje Beograd, ta vremena su prošla"

Strpljivost i trpeljivost, kako je navedeno, to će biti strategija Beograda u pregovorima. Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak sledeće nedelje dolazi i u Beograd i u Prištinu. Petković ističe da je naše da se borimo za vitalne srpske interese.

"Mi podržavamo gospodina Lajčaka, podržavamo dijalog. Više puta smo rekli i to ponavljamo – dijalog je nešto što je važno za opstanak Srba na KiM. Samo putem dijaloga i dogovora sa Beogradom može da dođe do kompromisnog rešenja", poručuje Petković.

"Svi oni koji pokušavaju da mimo Beograda reše pitanje Kosova i Metohije se varaju, samo sa Beogradom do rešenja može da se dođe, da razgovaramo i da vidimo šta je to kompromisno rešenje. A to da neko ucenjuje Beograd i ide sa nekim jednostranim potezima, ta vremena su prošla", zaključuje direktor Kancelarije za KiM.


Tagovi: SrbiKancelarija za KiMAleksandar VučićPomoćPetar Petković

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije