Petković: Jedina tema razgovora sa Kurtijem vraćanje punog poretka UN i nadležnosti UNMIK-a

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, reagovao je na najnoviju izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 
Image

Kurtije je naveo da odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu i izlazno/ulaznim dokumentima neće stupiti na snagu od 1. septembra ako zvanični Beograd „ubuduće pristane da ukine granične kontrole“ za građane sa Kosova. 

Uzalud Kurti pokušava da Beogradu postavi nove uslove i ucene i „na mala vrata pokuša da natera Beograd da prizna samozvano Kosovo“, to se „nikada neće dogoditi dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije“ – naveo je Petković u saopštenju za medije. 

„Ono što za Beograd jedino može da bude tema razgovora sa Kurtijem i Prištinom jeste vraćanje punog poretka UN i nadležnosti misije UNMIK na Kosovu i Metohiji, punog poštovanja povelje UN, kao i striktnog držanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Na ovim postulatima međunarodnog prava jedino možemo da razgovaramo sa Prištinom, koja očigledno ne želi dogovor zasnovan na kompromisnim rešenjima“ – naveo je. 

On ocenjuje i da Kurti „čini sve da sabotira normalizaciju odnosa“ i da je pokazao da „ne želi da gradi mir“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.