Petković: Jedini put napred deeskalacija i povlačenje Кosovske policije sa severa

Izjavio direktor Kancelarije za KiM
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju i pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković danas je u Briselu održao radni sastanak za ambasadore, predstavnike država članica EU, kao i predstavnike Evropske komisije i Evropske spoljonopolitičke službe. On ih je tom prilikom detaljno informisao o aktuelnoj političko-bazbednosnoj situaciji na Кosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na tok dijloga i poslednje tragične događaje u Banjskoj, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kako je saopšteno, tokom dva i po sata prezentacije i otvorene diskusije Petković je preneo prisutnim diplomatama da Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sve čini da sačuva mir i stabilnost i da Srbija ni na koji način nije želela, niti je učestvovala u nedavnim tragičnim događajima u Banjskoj.

On je istakao da je neophodna objektivna i nepristrasna istraga pomenutih događaja, s obzirom na, kako se dodaje, „činjenicu da Priština brojnim dezinformacijama i neistinama pokušava da označi Srbiju kao krivca“.

„Beograd je u okviru prezentacije brojnim dokumentima, fotografijama, video-snimcima demantovao laži Prištine i izneo dokaze koji jasno pokazuju da je Priština koren svih problema“, ističe se u saopštenju.

Delegacija Srbije je, dodaje se, „argumentovano podsetila sagovornike na brojne incidente i napade od strane Prištine čija su meta isključivo Srbi, istakavši da je jedini krivac nepodnošljive situacije koja je rezultirala događajima od 24. septembra Aljbin Кurti koji je politikom terora i institucionalnog nasilja nad srpskim narodom na severu КiM doveo do tragičnih događaja“.

Petković je podsetio da je Beograd poslednjih godinu dana intenzivno upozoravao kompletnu međunarodnu javnost da će situacija na terenu dodatno da eskalira ukoliko Zapad ne izvrši snažan pritisak na Aljbina Кurtija.

Zbog svega toga, Petković je ponovio zahtev da КFOR u potpunosti preuzme ulogu u zaštiti Srba na severu Кosova i zameni Кosovsku policiju „koju srpski narod doživljava isključivo kao okupacionu silu“.

„Jedini put napred je kroz momentalnu deeskalaciju i povlačenje Кosovske policije sa severa, kao i kroz nastavak dijaloga i konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština“, preneo je Petković podsećajući da Priština punih deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, „a da umesto kolektivnih i individualnih prava koja im garantuje Prvi briselski sporazum, Priština nad Srbima sprovodi etničko čišćenje“.

Radni sastanak održan je u prostorijama Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji, a uz učešće i direktora Кancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s PIS u Prištini Milanom Ravićem i otpravnika poslova Misije Republike Srbije pri EU Danijela Apostolovića.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.