00:27 | 15.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Petković: Koordinator RIK-a priveden na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa referendumskim materijalomKosovska policija privela je večeras, oko 22:30, na prelazu Merdare koordinatora Republičke izborne komisije, Marka Jankovića, njegovog vozača, kao i vozače dva kamiona koja su prevozila izborni materijal za predstojeći referendum na KiM-u, a koja je policija takođe zaplenila, saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. 

petkovic-koordinator-rik-a-priveden-na-merdaru-kamioni-sa-referendumskim-materijalom

Foto: Kancelarija za KiM

"Koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili su se večeras da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji. Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije" - navodi Petković. 

Dodaje i da je o ovoj "gruboj demonstraciji sile" i "kršenju sporazuma" hitno večeras obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača budu pušteni na slobodu. 

"Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica" - ocenjuje Petković, navodeći da je na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima. 

On dodaje i da je misija OEBS-a na Kosovu bila dužna da večeras preuzme izborni materijal, a u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i, kako ističe, "iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja", o čemu su ih, ističe takođe, obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine: 

"Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima". 

Radio Kontakt Plus je zatražio komentar na saopštenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju i od Kosovske policije i misije OEBS-a na Kosovu. Do objavljivanja ove vesti odgovore nismo dobili. 

Iz Kancelarije za KiM, sa druge strane, nema informacija o tome gde je materijal trebalo da bude isporučen, s obzirom na to da kosovske vlasti, uprkos pozivima međunarodne zajednice, za sada ne dopuštaju održavanje referenduma Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije na način kako su srpski izbori prethodno održavani. Prema dosadašnjim informacijama, građani na KiM moći će da glasaju za referendumsko pitanje samo putem pošte ili preko Kancelarije za vezu. 

Video materijal je montiran od materijala koji je Kancelarija za KiM dostavila redakcijama. 
Tagovi: MerdareKancelarija za KiMKosovska policijaKosovoPetar PetkovićReferendum

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije