13:09 | 24.08.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Petković: Kosovske bezbednosne snage hoće da zastraše srpsko stanovništvoDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da su u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas instalirani štandovi Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), sa, kako je naveo, navodnom namerom da se prolaznicima dele epidemiološke maske.

petkovic-kosovske-bezbednosne-snage-hoce-da-zastrase-srpsko-stanovnistvo

Foto: Kancelarija za KiM

U saopštenju se navodi da je prisustvo pripadnika KBS-a primećeno u Gračanici i Partešu i da to nema veze sa prevencijom od korone, već su tu, prema oceni Petkovića, da zastraše srpsko stanovništvo.

“Svima je dobro poznat pravi motiv i cilj osnivanja takozvane ‘vojske Кosova’, tako da nema sumnje da je reč o opasnoj provokaciji koja se vrši pod izgovorom sprovođenja ‘epidemioloških mera prevencije’ zbog virusa Кovid 19”, smatra Petković. 

Ističe da je epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM pod kontrolom, a da je za to zaslužna isključivo država Srbija, te da ne postoji razlog da Kosovske bezbednosne snage tu i borave.

“U srpskim sredinama na КiM registrovan je sporadičan broj slučajeva zaražavanja, a država Srbija, preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Ministarstva zdravlja je svojim građanima obezbedila sve neophodne količine zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju, neophodnih lekova i svih drugih medicinskih potrepština za borbu protiv virusa Кovid 19. U toku je davanje i treće, takozvane buster doze vakcine protiv Кovida, zbog čega je i epidemija u srpskim sredinama pod kontrolom”, tvrdi Petković. 

Prema njegovom mišljenju, prisustvo Кosovskih bezbednosnih snaga nema veze sa prevencijom od Кovida, već isključivo služi kao vid zastrašivanja i pritiska na srpsko stanovništvo, posebno pred održavanje lokalnih izbora na КiM. 

“Zato, neka oni s oklopnim vozilima idu u albanske sredine i tamo dele zaštitne maske, s obzirom na činjenicu da se prema zvaničnim podacima nalaze u vrhu po stopi zaražavanja u svetu i progresivnom širenju epidemije, jer u srpskim sredinama nemaju šta da traže”, poručuje Petković.

Kako je javio RTS, pripadnici KBS-a došli su u Gračanicu oklopnim vozilom "hamvi", a dopisniku RTS-a je rečeno da su podelili oko hiljadu maski.

Srpska lista: Podmukla provokacija bez presedana

“U ime srpskog naroda najoštrije osuđujemo današnju provokaciju pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga koji su pod izgovorom borbe protiv korona virusa oklopnim vozilima uznemiravali naš narod južno od reke Ibar”, saopšteno je iz Srpske liste.

Iz Srpske liste ovo vide kao podmuklu provokacija bez presedana, te je jasno i glasno osuđuju.

“Ukoliko su kosovske institucije iskrene u nameri da Srbima olakšaju borbu protiv kovida onda su morali da omoguće sprovođenje procesa vakcinacije u našim zdravstvenim ustanovama, a ne da zabranjuju dopremanje vakcina, i prete hapšenjima naših lekara u jeku pandemije”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, oklopna vozila nisu sredstvo za borbu protiv pandemije, već za remećenje mira i spokoja naših ljudi. 

U saopštenju se naglašava da Srbima na Кosovu i Metohiji ne fale zaštitne maske, lekovi, kiseonik…, jer su zdravstvene ustanove u srpskim sredinama odlično snabdevene zahvaljujući podršci Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

“Ovo je klasična provokacija, na koju naš narod nije naseo. Isto tako, naši građani su i pored svih prepreka Prištine većim brojem uspešno vakcinisani u centrima u centralnoj Srbiji tako da je ova lažna briga КBS apsolutno neosnovana i nepotrebna”, zaključuje se u saopštenju.
Tagovi: KBSBezbednostGračanicaParteš/PasjaneKorona virusPetar Petković

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije