Petković: Kurti dobro zna šta je pre deset godina potpisano u Briselu i na šta se obavezao u Ohridu

“Uzalud Aljbin Кurti pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine ...
Image

To je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, reagujući na današnju izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je rekao da je „novim sporazumom“ predviđeno da Srbima na KiM bude omogućen „adekvatan stepen edukacije i samoupravljanja“, ali da to neće biti isto sa onim što predviđaju sporazumi za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Kaže se srpskoj zajednici, a ne opštinama. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu potpuno različite, nepovezane, ali nisu ista stvar“, kazao je Kurti na današnjoj konferenciji za medije u Prištini.

“Može Кurti da za svoju unutrašnju političku upotrebu govori šta mu je volja i pokušava da smiri uzavrelu političku atmosferu i napade u Prištini, ali obaveza formiranja ZSO je jasno definisana u četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji su za Кurtija obavezujući svakim slovom kako su napisani”, naveo je potom Petković u svojoj reakciji. 

Zato nema potrebe, dodaje Petković, da se Osmani i Кurti “upinju i da izmišljaju nove pojmove i neodrživa tumačenja”, kada, kako kaže, dobro znaju šta je potpisano pre deset godina u Briselu i na šta se, navodi Petković, Кurti obavezao u Ohridu. 

Petković podseća da je to potvrdio i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak koji je nedvosmisleno istakao da sporazumi o ZSO iz 2013. i 2015. godine moraju da budu sprovedeni.

“Ne mogu se ponovo pregovarati, niti prepravljati već potpisani sporazumi koji su postignuti pre deset godina, ma koliko Кurti mislio da bi jezičkim igrama mogao da sebi kupi dodatno vreme u izbegavanju obaveza. Кurti i Osmani su poslednji koji treba da određuju nivo prava Srba na Кosovu i Metohiji, s obzirom na to da su njihova nepočinstva i kršenja osnovnih ljudskih i demokratskih prava našeg naroda u pokrajini svima dobro poznata”, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.