Petković: Kurti izjavama u Berlinu zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Obaveštavamo javnost da je Aljbin Kurti svojom izjavom usred Berlina, kada je rekao da ga ne interesuje formiranje ZSO i da papir za formiranje ZSO postoji možda u Beogradu, ali ne i u ...
Image

Zbog svega ovoga, dodao je, očekuje se reakcija Republike Srbije.

„Kurti bi sada iz Berlina da postavlja i smenjuje srpske policajce i komandire, kršeći tačku 9 Briselskog sporazuma. To njega ne zanima, ni Zajednica srpskih opština ga ne zanima“, izjavio je Petković na konferenciji za novinare.

Kurti je u četvrtak u Berlinu prisustvovao Samitu Berlinski proces. Srpski novinari upitali su ga i o zajednici srpskih opština, a on ih je ispravio, navodeći da može da postoji samo zajednica opština sa srpskom većinom. On je dodao da takva organizacija, iako predviđena Briselskim sporazumom, nije prošla test Ustavnog suda Kosova. Kao argument za to što još nije formirana naveo je to da ni Srbija nema slične zajednice za opštine koje većinski naseljavaju nacionalne manjine, preneo je ranije danas KoSSev.

Kako je rekao, građani su odlučni da brane svoje pravo da ostanu na svojim vekovnim ognjištima i dodao je da je sa njima razgovarao predsednik Aleksandar Vučić.

„Oni su rekli da ne žele da svoje žene, decu, roditelje stavljaju u kamione sa zavežljajima i da napuste svoje ognjište, nego su nedvosmisleno poručili da će se boriti za pravo da ostanu tamo. Zato će, kako su rekli, na demokratski i miran način da pruže otpor, ali da ako neko napadne – imaju i drugačiji odgovor“, kaže Petković.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.