Petković: Kurti najotvorenije zapretio sukobima na severu KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, poručio je da je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti “najotvorenije zapretio sukobima i eskalacijom nasilja na severu Кosova i ...
Image

Ova reakcija direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, usledila je nakon što je Aljbin Kurti, u intervjuu za Al Jazeeru izjavio da 1. septembar ostaje rok od kada će se primjenjivati odluka o preregistraciji tablica na severu Kosova, te da niko ne može da speči specijalne policijske snage da odu na sever.

“Za Кurtija imam samo jednu poruku – NATO je dužan da speči svaki pokušaj upada ROSU na sever! Ako oni neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod!”, naglasio je Petar Petković i dodao: “Da budem sasvim jasan – reč je o direktnoj i ogoljenoj pretnji nasiljem, silom i sukobima koje Кurti priziva da bi zauzeo sever Кosova i Metohije kojim je godinama opsednut”. 

Poručio je da specijalne policijske snage nemaju šta da traže na severu Kosova, “ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma”, tvrdi Petković.

“Za policijske poslove na severu je prema Prvom briselskom sporazumu nadležan isključivo Regionalni direktorat policije – Sever u kom po etničkoj strukturi mora biti najmanje 95 odsto Srba, a čiji se komandant bira na predlog četiri gradonačelnika sa severa КiM”, obrazložio je direktor Kancelarije za KiM.

Posebno je istakao da “takozvane jedinice Rosu, koje predstavljaju do zuba naoruzane formacije sa oklopnim vozilima ,ne smeju na sever КiM bez dozvole komandanta КFOR-a i četiri srpska gradonačelnika, a na osnovu sporazuma koji je Priština potpisala sa NATO 2013. godine”. 

“Maske su pale i sada je sasvim jasno ono na šta od početka Beograd upozorava – da je jedini i pravi Кurtijev cilj izazivanje sukoba i proterivanje srpskog naroda. I ukoliko neko ne zaustavi ovog čoveka, on će od čitavog regiona napraviti ‘bure baruta’, jer je spreman na sve. Beograd će učiniti sve da sačuva mir, ali neće dopustiti progon i nasilje nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji”, podvukao je Petar Petković.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.