Petković: Kurti najveća prepreka napretku procesa normalizacije Beograda i Prištine

"Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje da je on lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine" - poručio je ...
Image

U reakciji na najnovije poruke kosovskog premijera, Petković ocenjuje da Kurtijev „tvrdoglavi otpor“ formiranju ZSO, kao i „stalno smišljanje izgovora za nedelovanje“ po tom pitanju -„potvrda je njegovog „neizlečivog antisrpskog šovinizma“. 

Prema Petkovićevim rečima, Kurtijeve lekcije o samoproglašenom Kosov“ kao građanskom društvu „vrhunski su bezobrazluk“, zato što je njegov programski cilj „evidentno stvaranje monoetničke sredine“ na čitavoj teritoriji KiM-a.

„I u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave“ – ocenio je Petković. 

Naglašava da ZSO mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, te da ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi. 

„Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija neće odustati od ovog zahteva, jer uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini“ – zaključuje Petković. 
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.