Petković: Kurti otvoreno najavio da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije na severu Kosova

“Kosovski premijer, Aljbin Кurti, danas je pred očima čitave međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na severu КiM i da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije u ...
Image

To je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, reagujući na izjavu Aljbina Kurtija koji je naveo da prištinske vlasti neće dozvoliti vakuum na severu Kosova i da se izbori u četiri opštine moraju održati, ali i odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Petković ocenjuje da Kurti time gazi sve sporazume iz Brisela.

“Кurtiju bi bolje bilo da hitno krene sa fomiranjem ZSO i poštovanjem dogovora, nego što žuri sa jednostranom odlukom o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu КiM i što preti popunjavanjem policijskih mesta severno od Ibra”, poručuje Petković.

Ovakvo ponašanje Aljbina Кurtija Petković vidi kao atak na četiri opštine na severu КiM, koje kosovski premijer “sistematski pokušava da destabilizuje svojim jednostranim i protivpravnim potezima”. 

“Ni po jednom jedinom slovu sporazuma Кurti nema pravo da policijska mesta na severu КiM popunjava albanskim policajcima, niti da donosi jednostrane odluke o vanrednim izborima u opštinama na severu gde Srbi čine 95 odsto stanovništva, koji neće više da trpe jaram i zulum Aljbina Кurtija. Uzaludno je njegovo manipulisanje činjenicama i brojevima, jer niti Srbi hoće Кurtijeve tablice, niti hoće njegove nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na severu Кosova i Metohije”, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.