Petković: Kurti pogazio sve dogovoreno u Briselu, nema pravo da smenjuje Đurića

"Ovim što je uradio Aljbin Kurti bukvalno je pogaženo sve što smo dogovarali u Briselu, jer nema Aljbin Kurti pravo da smenjuje Nenada Đurića s obzirom na to da direktora ...
Image

Na konferenciji za medije, naveo je da „najozbiljnije upozoravaju međunarodnu zajednicu da reaguje na ovakvo nasilno ponašanje Aljbina Kurtija“.

„Da li možemo više da govorimo o normalizaciji odnosa kada je tu normalizaciju danas srušio Aljbin Kurti?“ – upitao je Petković, takođe. 

Kaže da je obavestio i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčka o suspenziji Đurića, navodeći da njegova suspenzija predstavlja kršenje svih sporazuma.

„Rekao sam da smo na početku razgradnje Briselskog sporazuma“, kazao je Petković. 

Navodi i da je Beograd u kontaktu sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu i drugih institucija. 

„Hladne glave ćemo u narednim satima i danima donositi odluke u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, naveo je takođe, dodajući da „nijedan srpski policajac na Kosovu, uključujući i Đurića, neće da nosi jaram Aljbina Kurtija“.

„Oni su tamo da čuvaju javni red i mir, a ne da budu zloupotrebljeni od strane Prištine zarad političkih ciljeva Kurtija“ – naveo je. 

Podsetimo, Nenad Ðurić suspendovan je danas zbog “neostvarivanja zakonskih ovlašćenja i sprovođenja službenih odluka”, a nakon što je dan ranije saopštio da srpski pripadnici Kosovske policije neće sprovoditi odluku kosovske vlade o uručivanju opomena vozačima koji voze automobile sa „KM“ registarskim tablicama.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je zbog Đurićeve suspenzije za subotu sazvao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova, na kome će im predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.