Petković: Kurti poručuje da će biti faktički gradonačelnik na severu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da je sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa četvoricom kandidata Pokreta "Samoopredenjenje" za ...
Image

„Sada svi mogu da vide koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio da Кurti sa dva odsto albanske podrške na severu želi da vlada kao gradonačelnik nad 98 odsto srpskog stanovništva koje ne želi da živi u Кurtijevoj lažnoj državi. Takvi izbori, koji imaju za cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu КiM,  nastavak su terora i nasilja Кurtija nad Srbima, sa ciljem potpune okupacije severa“, izjavio je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

Prema Petkovićevim rečima, najveću odgovornost u „pokušaju da se politički i na svaki drugi način porobi srpski narod na severu snosi međunarodna zajednica, koja snažno podržava nasilno održavanje izbora na kojima Srbi neće glasati”. 

„Кako će sada zapadni predstavnici da objasne činjenicu da će čisto srpske sredine i opštine da vodi dva odsto Albanaca koji će jedini da izađu i glasaju”, upitao je Petković.

Je li to ta vrhunska demokratija za koju se navodno zalažu, takođe je upitao.

„A što se svi ti zapadni ambasadori i predstavnici nisu zalagali za održavanje srpskih izbora i referenduma na КiM, zašto tada nisu žalili za demokratijom i ljudskim pravima Srba koja su tada pogažena”, još jedno je od Petkovićevih pitanja. 

„Neka svi dobro pogledaju koliko su bili licemerni svi ti zapadni predstavnici koji su tobože brinuli o regularnosti izbora u centralnoj Srbiji, iako su održani po najvišim demokratskim standardima i uz izlaženje u susret svim suštinskim zahtevima opozicije, dok na Кosovu i Metohiji od istih tih zapadnih predstavnika ne postoji ni mrva brige ili odgovornosti za izborno nasilje koje Кurti želi da sprovede na severu КiM”, zaključuje se u saopštenju Petra Petkovića.

Podsetimo, kosovski premijer i predsedavajući Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, sastao se juče sa kandidatima ove stranke za predstojeće lokalne izbore na severu Kosova.

„Broj 115 je broj naše pobede, broj naših kandidata koji će predvoditi četiri severne opštine naše zemlje”, naveli su, između ostalog, iz Samoopredeljenja. 

Opširnije o tome u posebnoj vesti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.