Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Petković: Kurti započeo okupaciju severa, Vučić upozorio Lajčaka na posledice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kaže da je započela okupacija Aljbina Kurtija i Erdena Atića, koji je "takozvani" gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, ...
Image

Petar Petković je na konferenciji za novinare rekao da je simbol okupacije severa Kosova „krpa istaknuta na zgradi opštine“ u Kosovskoj Mitrovici.

„Za nas to nije zastava, ona će stajati koliko i okupacija – ne dugo. Sama istorija nas uči da svaka okupacija ima kraj, a ova će se završiti kada Srbi to odluče“, rekao je Petković.

Istakao je da je jasno da Erden Atić nema legitimitet pošto je svega dvoje Srba glasalo u Mitrovici.

„Imamo 45.000 upisanih birača, a glasalo ih je 1.567. Samo 13 Srba je izašlo. Ne mogu to da budu legitimni izbori. Sram bilo Kurtija i međunarodnu zajednicu“, rekao je Petković.

Naveo je da saopštenje Kvinte dovoljno govori da ne postoji spremnost da se ide u pravcu normalizacoje odnosa.

„Kurti ovo radi jer ga neko podržava i ima vetar u leđa“, rekao je Petković i naglasio da će država Srbija biti uz svoj narod i prvog juna, do kada su ostavili rok Kurtiju da prestane sa provokacijama prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Vučić upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja“

Petković je saopštio i da je u toku razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

„Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja i provokacija koje mogu da se pretvore u najnoviju krizu, da žele da proteraju srpski narod i najotvorenije isprovociraju rat“, rekao je Petković.

Erden Atić je ranije danas položio zakletvu i stupio na mesto gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica, pošto je pobedio na glasanju na kome nisu učestvovali Srbi. Sa prozora zgrade opštine istaknuta je kosovska zastava.

Reagovali su i predstavnici Srpske liste i dali kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju rok do prvog juna da, kako kažu, prestane sa represijom nad srpskim narodom na Kosovu, uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti „odlučan“ odgovor srpskog naroda.

RTS

Više o tome u posebnim vestima

Atić položio zakletvu: Već smo počeli sa radom

Srpska lista: Počela okupacija severa Kosova, odlučan odgovor Srba 1. juna ukoliko ne prestane Kurtijeva represija


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.