Petković: Kurtijeva preporuka da se Skoplje približi Kosovu, Albaniji i Bugarskoj – višestruki nonsens

Reagovao direktor Kancelarije za KiM
Image
Foto: Kancelarija za KiM

„Кurtijeva preporuka da se Skoplje približi samoproglašenom Кosovu, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije je bezobrazluk i višestruki nonsens, jer takve izjave on daje u trenutku kada se otvoreno angažuje na destabilizaciji Severne Makedonije“, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Petković je to saopštio, reagujući na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtia, koji je u Tetovu rekao da Severna Makedonija treba da bude što bliže Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a dalje od Srbije predsednika Aleksandra Vučića.

Кurti je, kaže Petković, u Severnu Makedoniju doputovao „da bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji, i da bi promovisao fašistički projekat takozvane Velike Albanije“.

„Samoproklamujući se za političkog i ideološkog mentora onih koji bi da Severnu Makedoniju destabilizuju i podele, Кurti je svoju ratobornu misiju sa Кosova i Metohije proširio i na okolne teritorije koje smatra sastavnim delom svog suludog velikoalbanskog državotvornog projekta“, dodao je Petković.

„I razumljivo je što iz Tetova, koje je u bliskoj prošlosti bilo žarište albanskog terorizma i separatizma u Severnoj Makedoniji, Кurti napada na Beograd, jer Srbija je najdosledniji i najiskreniji prijatelj Severne Makedonije u regionu“, kaže direktor Kancelarije za KiM.

„Šta je još potrebno da bi se Кurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na zapadnom Balkanu“, upitao je Petković.

On je apelovao na sve u Severnoj Makedoniji „da ne podležu propagandi i ratobornoj retorici Aljbina Кurtija, već da se nastavi izgradnja prosperitetne države Severne Makedonije“.

„Srbija će kroz inicijativu Otvoreni Balkan i na sve druge načine nastaviti da gradi mostove prijateljske saradnje sa svima kojima je stalo do toga da naš region zauvek za sobom ostavi mračno doba međuetničkih podela i sukoba i krene put razvoja i napretka“, stoj u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.