Petković Kurtiju: Ne može biti argumenata protiv ZSO

“Nasilje koje prištinski režim predvođen Aljbinom Кurtijem čini nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji najsnažniji je argument u prilog stanovištu da je Zajednica srpskih ...
Image

Petković je to izjavio reagujući na današnju izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da “opštine nemaju nacionalnu pripadnost” i da “kosovski ustav ne dozvoljava formiranje zajednice opština po etničkoj osnovi”.

“Razumljiv je Кurtijev otpor zahtevima da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa nadležnostima koje joj pripadaju, prema dogovorima postignutim u Briselu, jer ona je upravo i zamišljena kao sredstvo odbrane od samovolje i šovinizma albanskih političara u Prištini”, naveo je Petković u reakciji. 

Negacija volje srpskog naroda, gaženje njegovih prava, fizičko i pravno nasilje jesu endemske pojave na Кosovu i Metohiji, ocenjuje Petković, dodajući da je problem moguće rešiti samo suštinskom promenom odnosa Prištine prema dijalogu i postignutim sporazumima. 

Prema njegovim rečima, ne može biti argumenata protiv Zajednice srpskih opština, “posebno ne u trenutku kada se na Srbe i njihovu decu gotovo svakodnevno nasrće i puca, i posebno ne od čoveka koji je glavni inspirator i ideolog tog nasilja”.

“Кurtijevi napadi na Zajednicu srpskih opština su vrhunski cinizam, jer borba srpskog naroda nije natezanje oko nekakvog amandmana u javnoj raspravi, već je to borba za goli opstanak. Uostalom Кurtijeva politika je sama po sebi negacija prava i najogoljenije nasilje, i to što se on danas krije iza nabeđenih jezičkih konstrukcija samo je još jedan dokaz njegove beskrupuloznosti i političkog bezobrazluka”, kaže Petković.  

Ocenjuje da je “jasno da je Кurtijeva šovinistička ideologija pretnja miru i stabilnosti, i zato je formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, nasušna potreba opstanka i ostanka srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.