Petković: Mandat Upravljačkog tima traje do kraja procesa formiranja ZSO

"Mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Aljbin Kurti jednostrano i samovoljno razrešava ...
Image

Direktor Kancelarije za KiM reagovao je na najnoviju izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 

„Upravljački tim je završio svoju misiju i funkciju, tako da više nemamo razloga da slušamo Upravljački tim, koji je rekao ono što je imao da kaže u Briselu 2. maja“, rekao je Kurti. 

„To što se njemu ne dopada nacrt Statuta ZSO, njegov je lični problem, jer da je mandat postojećeg Upravljačkog tima aktivan i validan potvrdili su u više navrata predstavnici Evropske unije, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj“ – naveo je Petković, sa druge strane. 

Kurtiju poručuje da „pre nego što ospori funkcionisanje Upravljačkog tima“ – „obnovi gradivo i ponovo pročita izjavu portparola EU Petera Stana da Upravljački tim ne može jednostrano da se smenjuje, jer su oni deo procesa dijaloga i da je za njih sastav tog tima i dalje validan“. 

Petković podseća i na Boreljovu izjavu nakon poslednje runde dijaloga 2. maja – da će EU i nadalje, po potrebi, pozivati Upravljački tim na sastanke u Brisel.

„Kurtijev pokušaj da ospori sastav i mandat Upravljačkog tima nije ništa drugo do jalova kupovina vremena, ne bi li izbegao obavezu formiranja ZSO, ali mu to neće poći za rukom“ – dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Zaključuje da „jedino što Kurti radi jeste da po ceo dan smišlja pakosti kako da uruši dijalog“, jer, ističe – „ne želi da formira ZSO“.

“ Ali, koliko je on u svojoj nameri odlučan, Beograd i Aleksandar Vučić su još odlučniji da se Zajednica formira“ – ocenjuje Petković. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.