13:22 | 05.07.2022 Izvor: N1

Petković: Međunarodna zajednica da natera Prištinu da formira ZSODirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, pozvao je međunarodnu zajednicu" da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu kako bi se formirala Zajednica srpskih opština (ZSO)". On je na konferenciji za medije rekao "da Priština želi da uvuče Srbe u rat i dodao da klizimo ka ozbiljnoj krizi, jer za kraj septembra, početak oktobra Kurti najavljuje veliki napad na Srbe".

petkovic-medunarodna-zajednica-da-natera-pristinu-da-formira-zso

Kontakt Plus radio

Petković je rekao da ZSO treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, a da se svakodnevnim ponašanjem Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija prava Srba gaze.

„Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici, jer se obraćamo njima, najmoćnijim državama Zapada. Oni su ti koji mogu da formiraju ZSO. Jedino njihov pritisak može da nas pomeri korak napred kako bi Priština ispunila svoje obaveze“, rekao je Petković.

Dodaje da Kurti poslednjim potezom da se ukinu lične karte i izvrši preregistracija registarskih tablcia, „želi da uvede srpski narod u rat“.

„Neko pušta Kurtija da se ponaša tako da stvara ozbiljnu krizu koja može da ugrozi mir i stabilnost“, istakao je Petković, napominjući "da se može destiti ozbiljna kriza sa nesagledivim posledicama".

On je dodao da je prvih šest tačaka Briselskog sporazma dokument ratifikovan i u kosovskoj skupštini, a da je današnje stanje na terenu posledica toga što se ne primenjuje tih prvih šest tačaka. Kako je kazao, da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, svi sporazumi moraju da se poštuju, kao i da se implementira sve što je dogovoreno.

Napominje da Srbija nema nameru da pregovara o ZSO i o tome kako će ona izgledati i koje će joj biti nadležnosti, jer je sve to, kako je kazao, već dogovoreno 2015. godine.

„Klizimo ka ozbiljnoj krizi jer za kraj septembra, početak oktobra Kurti najavljuje veliki napad na Srbe. Pozivam međunarodnu zajednicu da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu. Ona to može i to smo videli“, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, od dolaska Kurtija na vlast, na Srbe sa KiM je izvršeno 200 etnički motivisanih napada, što je za 50 odsto više u odnosu na period pre Kurtija.

Petković kaže da Priština želi da izazove sukobe „napadajući srpski narod“ i „oduzimajući privatnu imovinu“.

N1
Tagovi: Aljbin KurtiSporazum BG - PRBezbednostZSOPetar Petković

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije