Petković: Nije bilo napretka u novoj rundi dijaloga Prištine i Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da danas u novoj rundi dijaloga sa Prištinom na tehničkom nivou, nije ništa dogovoreno, da nije bilo napretka i da ...
Image

Petković je novinarima u Briselu rekao da razgovori nisu bili laki, te da je ponašanje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, kako je rekao „bilo skandalozno“, jer je došao nepripremljen i odbijao da priča o bilo kojoj temi.

„Bisljimi je došao sam, bez papira i kada je trebalo da pričamo o daljoj implementaciji formiranja ZSO, ili o pitanju nestalih i slobodi kretanja i ostalim važnim pitanjima kao što je institucionalno nasilje, na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore i upadicama je pokušavao da obesmisli dijalog“, rekao je Petković.

Bisljimi po rečima Petkovića nije želeo da priča o energetici, dokaz da je novinarki RTS-a uskraćen ulazak na Kosovo bacio je na pod, a pozivanje na povelju UN ocenio je kao „pričanje gluposti“, odnosno on je samo želeo da inscenira razgovor kojeg zapravo nije ni bilo.

Petković je ocenio da Priština još jednom pokazuje da nema nameru da formira ZSO, i ponovio da je Bisljimi, koga je više puta oslovio Kurti (premijer Kosova Aljbin), rekao da „ne zna šta je to“.

Nova runda pregovora u Briselu počela je jutros sastankom specijalnog pregovača Evropske unije Miroslava Lajčaka sa srpskom delegacijom, na čelu sa Petrom Petkovićem.

Ovo je prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka na visokom nivou kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.