Petković: Nisu odgovorne obe strane

“Opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Кosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje, i zato ...
Image

“Činjenica da Aljbin Кurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne”, naveo je Petković. 

On je dodao da se EEAS, nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na „obe strane“, koji su samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Кurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Кosovu i Metohiji i u čitavom regionu. 

Prema njegovim rečima, kao što „obe strane“ nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Кurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština. 

“Umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Кosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Кurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju a nisu”, poručio je Petković.

Podvukao je da “Beograd čvrsto ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu, pa i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini”.

Podsetimo, Evropska spoljnopolitička služba upozorila je ranije danas da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a „posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu“, izazivaju veliku zabrinutost.

„Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručili su između ostalog.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.