14:04, 14.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Petković: Novi incident posledica neodgovorne politike i antisrpske retorikeNajnoviji napad na mladića u Gračanici, posledica je neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini, ocenjuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

petkovic-novi-incident-posledica-neodgovorne-politike-i-antisrpske-retorike

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Zatražio je od predstavnika kosovskih organa da prekinu sa retorikom “kojom inspirišu ovakve napade”.

“Evidentno je da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Кosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju iz Kancelarije za KiM.

Petković je osudio ovaj, ali i svaki vid nasilja.

“Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Кosovu i Metohiji”, ukazuje Petković.

Zatražio je od međunarodne zajednice da “najozbiljnije shvati ove sve učestalije incidente i preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali”.

RTV Kim izvestio je ranije danas da je devetnaestogodišnji Luka Dimtrijević napadnut sinoć u Gračanici, zato što je prethodno sedeo sa devojkom i sestrom na klupi na privatnom posedu preduzeća koje se bavi proizvodnjom i preradom pečurki (zgrada bivšeg Voćara u Gračanici). Nakon što su Dimitrijević i društvo krenuli kući, radnici obezbeđenja tog preduzeća presreli su ih automobilom i napali Luku obraćajući mu se na albanskom. Zbog povreda koje je zadobio, Dimitrijeviću je ukazana lekarska pomoć i trenutno se nalazi na odeljenju Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici. 


Tagovi: GračanicaKancelarija za KiMIncidentPetar Petković

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije