Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno "ukidanje" srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor ...
Image

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za sve srpske građane na prostoru KiM-a, kao i do sada.

„Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je apelovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Kada je reč o odlukama koje treba da stupe na snagu od ponoći, rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da „urazume“ Kurtija.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku „nedvosmisleno čuo njihov zahtev“ za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je istakao da „ove krize i svega što se dešava, kao i institucionalno nasilje“ nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja „treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM“.

Radio Kontakt Plus: Predstavnici Srba koji su učestvovali na sastanku nisu se oglašavali posle sastanka. U ovim trenucima u Kosovskoj Mitrovici sirene za uzbunu i dalje traju, a blokirani su putevi kod Rudara i Zupča.

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.