Petković: Pali svi postulati prava i pravde za Srbe na KiM

“Sramnom, etnički i politički motivisanom presudom koju je danas na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo Osnovni sud u Prištini, jasno je da su pali svi postulati prava i ...
Image

Petar Petković ocenjuje da je Ivan Todosijević osuđen prvostepeno na godinu dana zatvora “skandaloznom presudom kojom se Srbima na Кosovu i Metohiji zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode koje su civilizacijska tekovina 21. veka”. 

Petković ističe da je Priština na ovaj način „uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu i Metohiji, dok svakodnevno iz Prištine stižu poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima i za njih po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje“.

“Zato i sada zahtevamo puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na КiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice. Upravo je zbog nepoštovanja ovog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje”, ukazuje direktor Kancelarije za KiM. 

Petković dodaje da “nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu Kosova”, jer, kako dodaje, “nijedan Srbin na КiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih”. 

“Apelujemo na Srbe da ne nasedaju na ovakve smišljene provokacije i da ostanu mirni, a advokat Ivana Todosijevića kojeg je angažovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju iskoristiće sva pravna sredstva i mogućnost žalbe u ovom slučaju kako bi ukazao na brojne procesne povrede koje su pratile i ovo ponovljeno suđenje.”

On je istakao i da će se za prava i pravdu za Ivana Todosijevića kao i ostale uhapšene Srbe boriti i svim diplomatskim sredstvima kao i do sada, i povodom nje će se obratiti svim međunarodnim misijama.

“O nameri Prištine da po svaku cenu osudi Ivana Todosijevića i tako Srbima na КiM stavi flaster preko usta najbolje svedoči i činjenica da je u prvom procesu koji je protiv njega vođen od strane Osnovnog suda 5. decembra 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, ali je odlukom takozvanog Vrhovnog suda koji je usvojio vanredni pravni lek suđenje vraćeno na ponovno odlučivanje”, naglašava Petković.

Poručuje da “nikakva nameštena i politička suđenja neće moći da spreče Srbe da istinu o svojim stradanjima govore pred čitavim svetom, iako je to ono što Priština po svaku cenu želi da spreči”. 

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića, na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Todosijević je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.