Petković: Patrijarh vraćen sa Merdara

Direktor Kancerlarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da je i danas patrijarhu srpskom Porfiriju Priština zabranila ulazak na KiM, kada je fizički vraćen sa prelaza ...
Image

Prema njegovim rečima, “ovim je Кurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere”, naveo je Petković u objavi na Tviteru. 

“Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije”, zaključio je Petković.Патријар?
у српском Порфирију данас je Приштина забранила улазак на КиМ. Његова Светост је физички враћен са прелаза Мердаре. Овим је Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере. 1/2— Петар Петковић (@PetkovicPetar) December 26, 2022

Srpska pravoslavna crkva saopštila je juče da je njenom poglavaru Porfiriju, zabranjeno da uoči Božića poseti Pećku patrijaršiju. 

Sa druge strane, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore saopšteno je danas da su prihvatili zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (od 26. do 28. decembra) patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija Kosovu i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena „tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe“.

Nakon navoda Srpske pravoslavne crkve da je patrijarhu Porfiriju zabranjeno da poseti Pećku patrijaršiju uoči Božića, oglasila se i Eparhija raško-prizrenska, stigle su i osude iz Beograda, potom direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, kao i Partije kosovskih Srba.

Bilo je planirano da patrijarh Porfirije, pored Pećke patrijaršije, obiđe i Visoke Dečane, kao i vernike u Orahovcu i Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.