Petković podržao odluku srpskih policajaca da neće izdavati opomene vozačima

“Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije koje je direktno iz Prištine na sever Кosova i Metohije poslao Aljbin Кurti, predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i ...
Image

Reakcija Petkovića stiže nakon što je direktor Regionalne direkcije Kosovske policije za region Sever, Nenad Đurić, saopštio da policajci pod njegovom komandom neće izdavati opomene vlasnicima vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, te da su danas iz Prištine na sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije „kako bi vršile pritisak na naše policajce da sprovode radnje koje se zahtevaju iz odluke a tiče se izdavanja ukora vozačima sa KM registarskim oznakama“.

Petar Petković je ujedno podržao donete zaključke sa današnjeg sastanka predstavnika Srpske liste i Regionalnog policijskog direktorata Sever, koji su izneli stav po pitanju odluke kosovske vlade u vezi sa faznim procesom preregistracije srpskih vozila na RKS. 

“Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja”, kazao je Petković. 

Petković je naveo, pozivajući se na tačku devet Prvog briselskog sporazuma, da je predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu Кosova i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela Kosova gde Srbi čine apsolutnu većinu. 

“Zato pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Кosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever”, zaključio je Petković. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.