20:00 | 15.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Petković: Pokušaj da se potpuno ponište najelementarnija prava SrbaDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, ocenio je da je kosovski parlament, odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji, “ušao u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Кosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba”, što će, kako navodi, imati nesagledive posledice. 

petkovic-pokusaj-da-se-potpuno-poniste-najelementarnija-prava-srba

Radio Kontakt Plus

“Neka Кurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Кosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini”, saopštio je Petar Petković.

“Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Кosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile”, dodaje se. 

“Danas je potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Кurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus”, naveo je Petković.

Dodaje da “predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće”, ističe Petković dodajući da je time “Кurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta”. 

Petković ujedno podseća da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, “i da zbog toga naši sunarodnici na Кosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice”.   

“U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, nastavićemo da se borimo za prava srpskog naroda na КiM koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, poslanici kosovske skupštine usvojili su danas nacrt rezolucije protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Za rezoluciju je na vanrednoj sednici parlamenta glasalo 76 poslanika, protiv i uzdržanih nije bilo, preneo je RTS.
Tagovi: SkupštinaKosovoPetar PetkovićReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije