Petković: Kurti započeo nelegalne radove na zemlji srpskih domaćina u Leposaviću

Priština je danas započela nelegalne radove na zemlji srpskih domaćina u opštini Leposavić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Image

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, precizirao je da se radovi izvode u selima Dren i Lešak.

„Kurtijevi predstavnici su jutros u zaseoku Zaselje započeli radove na proširenju puta koji od magistrale vodi do vrha brda, koje je nelegalnom ekproprijacijom obuhvaćeno“, objasnio je direktor Kancelarije za KiM.

On je kazao da građevinske mašine i radnike obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije.

Petković je dodao da je o “ovoj novoj uzurpaciji srpske zemlje na severu Kosova” obavestio međunarodne predstavnike, uključujući i Miroslava Lajčaka.

„Izneo sam jasan zahtev da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić, kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze“, naveo je on.

Petković je poručio da je “odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština donela sa jasnom namerom da izazove nove tenzije i krizu na terenu”.

Podsetimo, kosovska vlada donela je 16. januara odluku da izvrši eksproprijaciju više od 80 hektara zemljišta u opštini Leposavić.

Više detalja o pomenutoj eksproprijaciji zemljišta objavio je portal KoSSev.

Povodom odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, nedavno je održan sastanak predstavnika Srpske liste sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima itd.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.